Petr Honzejk: Promořit! Nepromořit! Sundat roušky! Nasadit roušky! Vláda předvádí komunikační waterloo

středa 15. dubna 2020 ·

„Naši politici koronavirovou krizi s oblibou označují za válku. Aby ne. Slovo válka sugeruje, že se máme semknout proti nepříteli a že si zaslouží mimořádné pravomoci. K semknutí došlo, pravomoci mají. Potud dobře. Jenže co je k vítězství ve válce nejdůležitější? Ano, je to kompetentní velení, které dokáže vydávat srozumitelné a jednoznačné rozkazy. A tady to je bída. Vždyť si představte nejvyšší velení uprostřed války, kde jeden naznačuje, že lidi mohou vylézt z krytů, protože nepřítel je na ústupu, a druhý vzápětí volá: "Zpátky, letí bombardéry!" Přesně to se děje u nás,“ píše Petr Honzejk v Hospodářských novinách.



Petr Honzejk (twitter.com)
Honzejk také píše: 

Prostě komunikační waterloo. Můžete mít zkrátka sebemotivovanější armádu, která si dokonce vyrobí podomácku zbraně, které jim velení neumí dodat (roušky). Ale když se velí stylem "Útok!" - "Ústup!", "Sundat!" - "Nasadit!", "Pal!" - "Nepal!", tak to nemůže dopadnout dobře.

No a strategie? Největší bída. Jeden z generálů koronavirové války, který sice nemá nejvíc hvězdiček, ale zato největší zkušenosti, zvolá: "Promořit populaci!" A nejvyšší lídr obratem na to: "Ne, nikdy!!!" Amatérismus nejhrubšího zrna.

Vláda by se zkrátka měla při velení v koronavirové válce dát do richtigu, aby nakonec její mobilizační výzvy nepůsobily podobně, jako legendární pasáž ze Švejka: "Tuhle vojnu vyhrajem docela určitě, opakuji to ještě jednou, pánové!" Víme, jak to tehdy dopadlo. 



Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.