Deváťáci by mohli do školy od 11. května, navrhuje ministr Plaga

středa 29. dubna 2020 ·

Ministr školství Robert Plaga jedná s epidemiology o možném návratu deváťáků do základních škol od 11. května. Vládní harmonogram uvolňování opatření ve školství předpokládá, že by se mohli vrátit do lavic nejdříve v červnu. Podle ministra by se ale měli mít možnost připravit na přijímací zkoušky na střední školy podobně jako studenti posledních ročníků středních škol na maturity. Domnívá se, že příznivý vývoj epidemiologické situace by to mohl umožnit. Řekl to ve středu v České televizi. Informuje iDNES.



Robert Plaga (msmt.cz)
„Vzhledem k tomu, že se jednotné přijímací zkoušky blíží a já jsem řekl, že budou někdy v první polovině června, tak by dávalo smysl a já o to budu usilovat, aby se (deváťáci) vrátili v první vlně na přípravu stejně jako maturanti, protože je to závěr studia, v tomto případě na základní škole,“ uvedl Plaga. Střední školy se mají dle plánu vlády otevřít pro maturanty k přípravě na zkoušky 11. května.




Celý text naleznete zde

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
29. dubna 2020 v 18:41  

Jak se naučit matematiku a český jazyk za 3 týdny? To je na Nobelovu cenu. A všichni žáci takto vzděláváni musí mít IQ 120. Navíc se jim musí chtít něco dělat a učit se.

tyrjir řekl(a)...
29. dubna 2020 v 19:04  

Proč se ministr školství při obnovení školní docházky vymlouvá na epidemiology, když

- v jiných zemích EU (Německo, Rakousko, Dánsko) se opětovného vpuštění žáků do škol neobávají,
- Mnozí starostové, obce a kraje, zaměstnavatelé a rodiče a zřejmě i školský výbor Poslanecké sněmovny požadují větší povolování alespoň dobrovolné školní docházky?

K tomu slyšte například i pořad Pro a proti - duel ministra Plagy se členen sněmovního školského výboru poslancem Martinem Baxou:

Měly by se školy žákům otevírat rychleji, než plánuje ministerstvo školství?
https://plus.rozhlas.cz/cro_soundmanager/files/8192862/field_main_audio#play




Anonymní řekl(a)...
29. dubna 2020 v 19:31  

Ano pane Týři, v tom Německu mají všichni žáci na komunikační části těla povinně roušku. Holt, Německo není ČR.

tyrjir řekl(a)...
29. dubna 2020 v 20:46  

I ve Francii mohou žáci ZŠ do školy. Nám tu skončí koncem května nouzový stav, děti budou moci jít kamkoliv a jen do školy ne?

Eva Adamová řekl(a)...
29. dubna 2020 v 22:51  

"...v jiných zemích EU (Německo, Rakousko, Dánsko) se opětovného vpuštění žáků do škol neobávají"

Opravdu?

"Nám tu skončí koncem května nouzový stav, děti budou moci jít kamkoliv a jen do školy ne?"

Opravdu kamkoliv? Obávám se, že akce pro 1000 lidí, což je u nás běžná kapacita velkých škol, ještě hezkých pár měsíců povoleny nebudou.

tyrjir řekl(a)...
30. dubna 2020 v 0:40  

V Německu, Rakousku, Dánsku, Francii atd. všechny děti do základních a středních škol mohou/budou moci alespoň dobrovolně. V Česku ne. PROČ? Proč budou mít po ukončení nouzového stavu volný pohyb všude, kde se to smí, a jen do škol nebudou smět ani dobrovolně?

tyrjir řekl(a)...
30. dubna 2020 v 1:12  

Osobně jsem názoru, že tu jde o docela nehorázný (excesívní) pokus zastírat špatný stav řízení českého školství ze strany MŠMT - stav, který je v rozporu s ústavními a mezinárodně uznávanými právy dětí a jejich rodičů:

Podle Ústavy ČR a podle Listiny základních práv a svobod mají děti (a jejich rodiče jako jejich zákonní zástupci) právo na bezplatné počáteční vzdělávání. To jim nesmí stát odpírat ani s pochybnou výmluvou MŠMT ČR na nějakou epidemii.

J.Týř

Anonymní řekl(a)...
30. dubna 2020 v 8:48  

No jo, pane Týři, ale ve světě a samozřejmě i u nás v ČR řádí SARS-CoV-2. A to je trochu jiná situace. Nechápete? Možná chápat nechcete a tak trošku provokujete.

tyrjir řekl(a)...
30. dubna 2020 v 9:47  

ZNEUŽÍVAT EPIDEMIE SARS-CoV-2 K OMEZOVÁNÍ ÚSTAVNÍCH PRÁV OBČANŮ A K ZASTÍRÁNÍ NESROVNALOSTÍ VE SPRÁVĚ A ŘÍZENÍ ŠKOLSTVÍ V MŚMT JE PROTIPRÁVNÍ JEDNÁNÍ:


DISTANČNĚ VZDĚLÁVACÍ ROBOT NA KONCI ŠKOLSKÉHO TUNELU
aneb
SMÍ MŠMT ČR NAHRADIT VÝUKU ZALOŽENOU NA POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZCE DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍM?

http://www.ceskaskola.cz/2020/03/robert-plaga-zvladnout-to-muzeme-jen.html
http://www.ceskaskola.cz/2020/03/eva-motykova-zadam-msmt-ucitele-o-mir.html
http://www.ceskaskola.cz/2020/04/ondrej-steffl-navrat-do-skol-nebo-nic.html

Anonymní řekl(a)...
30. dubna 2020 v 16:31  

Mimořádná situace vyžaduje mimořádná opatření. Až nám tady koronavirus vymlátí velké procento obyvatelstva, tak těm mrtvým budou nějaká ústavní práva šumafuk.

tyrjir řekl(a)...
30. dubna 2020 v 21:34  

Mimořádná situace vyžaduje mimořádná opatření prováděná v souladu s Ústavou a dalšími zákony České republiky. Kdo říká něco jiného, je podle mne hlupák, nedbalý člověk, provokatér nebo zlý člověk s bůhvíjakými úmysly.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.