Anketa České školy: Mají se školy v květnu otevřít? Odpovídá senátor a učitel Michael Canov.

úterý 7. dubna 2020 ·

Česká škola oslovila ředitele škol, učitele i odborníky se dvěma jednoduchými otázkami: 1) Souhlasíte s plánem na znovuotevření škol v půli května? (Samozřejmě za příznivých epidemiologických podmínek, s nimiž počítá vláda…) 2) Co si myslíte o možnosti dodržet ve školách hygienická opatření, o nichž se diskutuje - roušky, odstupy… Odpovídá senátor a učitel Michael Canov.



Michael Canov (facebook.com)
Michael Canov: Podle mě je naprosto zřejmé, že podmínky na znovuotevření škol do konce školního roku nenastanou 

K věci posílám své dva statusy z FB:

1) 2. dubna 22.53 

Zpravodaj ČT Petr Obrovský: "Podle slovenského premiéra Matoviče děti už v tomto školním roce do školy nepůjdou." 

Myslím si, že to je za daného stavu realistický výrok. A bylo by dobré, aby ho převzalo i vedení naší vlasti. Než líčení fantasmagorických představ o tom, jak budou učitelé v rouškách děti v rouškách po návratu do škol pár týdnů před koncem školního roku od sebe non-stop rozhánět (zřejmě ve sportovních halách, aby se do tříd všichni vešli) a mezitím se všichni budou non-stop dezinfikovat, o stravování ve školních jídelnách nemluvě, a do té doby budou všichni v nejistotě a na nervy co bude, kdy bude, by bylo nejlepší celé druhé pololetí prostě definitivně odpískat (úředně zrušit), přijímačky nahradit přijetím dle prospěchu či dalších kritérií (a v případě potřeby i losem) a maturantům vydat maturitní vysvědčení (či učňům závěrečnou zkoušku) tak, jak již bylo zákonem schváleno, když se školy neotevřou do 1. června. A po letních prázdninách by prostě nastoupili všichni do vyšších ročníků s čistým stolem i myslí. Čím dříve, tím lépe.

2) Reakce na status premiéra 5. dubna 12.54: 

Já fakt nemůžu pane premiére. Školy mohou být otevřené, jenom když budou fungovat "normálně". Namísto nekonečných nesmyslných fabulací jak to bude fungovat s rouškami a dezinfekcí, jak nejdříve pilotní školy a pak ty další atd., nastavte raději systém, kdy jasně řeknete: "STOP, v tomto školním roce se již do škol nepůjde, ale letní tábory už budou." A nechte již na pokoji neustálými spekulativními výroky zmatené žáky, učitele a rodiče. A zastavte ministerstvo školství, ať přestane s podobnými fabulacemi též a konečně řekne (a předloží do vlády návrh zákona), že se druhé pololetí ruší..A nastavte vše tak, aby příští školní rok mohl začít v pohodě a v úplnosti se žáky a studenty ve vyšším ročníku.

Takže mé odpovědi: 

1) Souhlasíte s plánem na znovuotevření škol v půli května? (Samozřejmě za příznivých epidemiologických podmínek, s nimiž počítá vláda...)

Podle mě je naprosto zřejmé, že podmínky na znovuotevření škol do konce školního roku nenastanou. Základní podmínkou je, že se bude učit "normálně" tj. bez roušek, non-stop dezinfekce atd.

2) Co si myslíte o možnosti dodržet ve školách hygienická opatření, o nichž se diskutuje - roušky, odstupy...

Absolutní nesmysl.

2 komentářů:

Ivo Mádr řekl(a)...
7. dubna 2020 v 18:49  

Naprosto realistický názor. Souhlas.

tyrjir řekl(a)...
7. dubna 2020 v 18:54  

ad 2) Co si myslíte o možnosti dodržet ve školách hygienická opatření, o nichž se diskutuje - roušky, odstupy...

Pokud je to myšleno jako součást probíhajícího "Branného cvičení 2020", která bude uplatněná na základě dobrovolnosti u škol a obcí, které jsou ochotny ji absolvovat, je to myslím celkem v pořádku například z výzkumných důvodů, což se "v budoucnosti může šiknout". Vnucovat to plošně všem bez ohledu na podmínky a motivaci lidí je na pováženou. Svět se nezboří, když se ten zákaz školní docházky prodlouží do prázdnin třeba i za cenu, že maturity nebo i přijímačky proběhnou v nějaké redukované formě (včetně možnosti uznání známek z předchozích vysvědčení - i to by byl dobrý "výzkum korelace mezi školním hodnocením a úspěšností žáků na SŠ"). Učitelům přitom lze uložit jiné pracovní činnosti související s výukou, než plošně obtěžovat žáky a rodiče nesmysly při "dálkové výuce" a jejím slovním hodnocení. Nechat to prostě bez zbytečné buzerace na zřizovatelích a ředitelích škol...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.