Robotizace nejvíc ohrozí makléře, kuchaře či dělníky v autoprůmyslu, tvrdí čeští odboráři

pondělí 9. března 2020 ·

Zatímco podle celosvětových analýz ohrožuje nadcházející robotizace a digitalizace nejčastěji pracovníky telemarketingu, modelky, pokladní nebo třeba kuchaře, v Česku může být situace jiná. Odboráři očekávají výrazný úbytek míst ve výrobě motorů do aut nebo v oblasti elektrotechnického průmyslu. "Úbytek v našich tradičních profesích bude obrovský," řekl předseda odborového svazu KOVO Jaroslav Souček. Tématem se zabývají Hospodářské noviny.



Josef Stredula (cmkos.cz)
Kvůli tomu, že Česko je zaměřené z velké části na strojní výrobu, patří v Evropě mezi země nejvíce ohrožené robotizací. Celkové odhady hovoří o tom, že do dvaceti let zmizí z trhu zhruba 400 tisíc pracovních míst. "V Česku jsou ta čísla poměrně veliká. Odhaduje se, že v důsledku robotizace a digitalizace je více než 50 procent všech míst ohrožených, a ve studii ministerstva práce a sociálních věcí se hovoří o deseti procentech pozic, které zaniknou," upřesnil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Podle poslance ČSSD Petra Dolínka, který má téma robotizace ve straně na starosti, patří mezi deset nejohroženějších profesí vedle zmíněných lidí z telemarketingu až po kuchaře i realitní makléři či likvidátoři pojistných událostí. "Dále pak hostesky, uvaděči, sekretářky, recepční, číšníci či taxikáři. Tato místa se dají v budoucnu nahradit automatizací a elektronickými systémy," uvedl poslanec s tím, že v Česku bude situace trochu jiná, protože země není tak zaměřená na služby jako jiné státy Evropy.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.