Ředitel školy: Je to velká příležitost pro posun v oblasti digitálního vzdělávání

středa 18. března 2020 ·

Ředitel Základní a umělecké školy Bezdrevská v Českých Budějovicích Pravoslav Němeček vidí současný stav jako šanci pro zlepšení digitálních metod výuky. Bohumil Kartous z organizace EDUin se obává spíš nedostatečné motivace rodin vést žáky k vzdělávání. Diskutovali spolu v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus.



„Školy jsou připravené a postupem času se jejich kvality dále zlepší. Vidím to jako velkou příležitost pro posun v oblasti digitálního vzdělávání,“ říká v pořadu Němeček.

Kartous chápe současný stav jako možnost zlepšit digitalizaci vzdělávání. „Ale česká společnost není připravena... V řádu týdnů je možné fungovat, v horizontu měsíců si to ale nedokážu představit.“

„Školu a výuku s učitelem a sociálním prostředím v žádném případě ničím takovým nenahradíme,“ připomíná ředitel. „Digitální techniku jsme využívali jako doplňkovou metodu, teď se stala hlavní věcí... Tato situace nám ale pomůže vytřídit to, co je možné s žáky dělat.“



Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

4 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
19. března 2020 v 0:37  

ZRUŠME ŠKOLY A PŘEPNĚME DĚTI NA DÁLKOVÉ OVLÁDÁNÍ!

"Bill Gates v roce 2015 po zkušenostech s epidemie eboly v afrických zemích upozornil na to, že svět měl štěstí a měl by se připravit na horší časy. Podle jeho slov se do zbrojení a válčení investují nemalé peníze, ale na prevenci proti šíření vysoce infekčního viru vlády zapomínají. Nemáme se tak bát nukleární války, ale virů a biologických hrozeb, které mohou lidstvo ohrozit mnohem více než bomby. Doporučujeme se podívat na celé video, ve kterém Bill mluví o možné epidemii vysoce infekčního viru."

https://smartmania.cz/bill-gates-pred-virovou-epidemii-varoval-uz-pred-peti-lety-nikdo-jej-ale-nebral-vazne/

Tentokrát mi nezbývá než souhlasit s panem ředitelem. Než špatně organizovaný stát a školství, bude možná lépe zrušit MŠMT i školy, nechat děti doma a mít je na "dálkové ovládání" pod případným dohledem babiček a dědečků, aby rodiče mohli chodit do práce do montoven. Rovněž bych přitom obnovil ruční práce a děti by tak mohly s babičkami a dědečky případně vyrábět roušky. Samozřejmě nejdřív pro parlament a vládu. Když moje babička chodila ještě za císaře pána do školy, mívaly děti úlevu od školy, pokud musely pomáhat rodičům na poli. Dnes věda i společnost pokročily a pomoc potřebují vláda a parlament. K čemu tedy potřebujeme školy a učitele?

:)))

J.Týř

Silvie A. řekl(a)...
19. března 2020 v 6:31  

bude možná lépe zrušit MŠMT i školy

Zrušit MŠMT je dobrý nápad nezávisle na čemkoli, koronavirus sem a koronavirus tam. Pro rušení škol důvod nevidím, ale určitě by se měly odejmout státu.

Petr Portwyn řekl(a)...
19. března 2020 v 11:40  

Bohumil Kartous z organizace EDUin se obává spíš nedostatečné motivace rodin vést žáky k vzdělávání. Diskutovali spolu v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus.

A že tak náhle?
Já myslel, že rodiče i děti dychtí po tom, aby se svobodně mohli vzdělávat, v čemž jim brání zlí a hloupí učitelé.
Teď konečně nastala situace, po které reformátoři toužili: učitelé na děti nemůžou, žádná šikana z jejich strany, zastrašování atd. neprobíhá a děti se samostatně a radostně vzdělávají s využitím nepřeberného množství internetových možností, které už od kolébky mistrně ovládají.

Tak kde EDUin vidí problém???

BP řekl(a)...
19. března 2020 v 22:17  

A kde je náš pan ministr? Není snad napaden koronavirem!
Byl vůbec u vyhlášení, že se zavírají školy na dobu neurčitou? Nějak si nevzpomínám, že bych ho v poslední době někde viděla.
Takže nám zřejmě nijak neschází.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.