Nedávejte své děti k prarodičům, naléhavě vyzývá epidemiolog Maďar

středa 11. března 2020 ·

Uznávaný epidemiolog Rastislav Maďar mírní paniku. Odhaduje, že zákazy nařízené státem budou mít za tři týdny pozitivní efekt. Zároveň ale v rozhovoru pro iDNES dodává: „Bylo zjevné, že když se nákaza rozšířila do zemí jako Rakousko, Švýcarsko či Německo, nezabráníme, aby se nedostala na naše území. Pokud se ale bude šířit ve zdravé populaci, nemusí nás to až tolik trápit. O co se ale musíme snažit, je ochránit rizikové skupiny, tedy starší či imunitně oslabenou populaci. Ale musí se chránit i oni, proto nevím, zda bylo úplně dobré opatření zavírat základní školy, protože děti mohou mít bezpříznakový průběh, a přesto virus vylučovat. Za této situace nechceme, aby děti končily u prarodičů. Mám obavu, že velká část rodičů nemůže zůstat doma a že prarodiče budou sloužit jako hlídací alternativa, a to je směr putování viru, který nechceme.“



V rozhovoru zazní také tato otázky a odpověď:

Apelujete na lidi, aby děti nesvěřovali prarodičům? 

Kontakt zdravé populace se staršími je rizikový. Jestli se bavíme o tom, že může být skryté ložisko nákazy, tak to u tohoto typu infekce nemůže vyloučit žádná země. Riziko je, že když někdo onemocní těžkou formou, ten někdo bude velmi pravděpodobně starší nebo imunitně oslabený člověk. Pro seniora je naprosto klíčové udržet si kolem sebe perimetr asi dvou metrů. Tedy, když jde nakupovat, ať jde do lokálního krámku, kde není hodně lidí, nebo i do většího centra, ale mimo špičku. Pokud se lidé starší či chronicky nemocní bojí o svůj zdravotní stav, ať se i s rodinou baví na vzdálenost alespoň dvou metrů, ať nikdo nekašle v jejich blízkosti. Pokud už nastane kontakt bližší než dva metry, ať je to na dobu kratší než 15 minut. To je doporučení Světové zdravotnické organizace.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
11. března 2020 v 17:19  

Je to hezké, ale kdo bude děti hlídat, když rodiče jsou v práci. Zas pokud dítě vypadne k prarodičům na venkov a nebude planě pobíhat po městě a potkávat každý den potenciálně nakažené rodiče vracející se z práce, má lepší šanci se viru vyhnout.

Ivo Mádr řekl(a)...
11. března 2020 v 19:06  

A těch 150 000 pedagogických pracovníků to nebude šířit dále, když se nakazí od těch "bezpříznakových" dětiček? Opravdu zvláštní názor. V Číně, Jižní Korei, Itálii, Řecku, Polsku,..jsou asi samí hlupáci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.