Jsme bezmocní, přiznávají učitelé. Z pedagogů v Úpici se stali „naháněči“.

pondělí 2. března 2020 ·

Pocit zbytečné práce, frustrace a bezmoci, že musí vzdělávat děti ze sociálně vyloučených rodin, kteří nerespektují pravidla a nemají žádnou motivaci, cítí učitelé ze Základní školy Lány v Úpici. Jejich vztek došel už tak daleko, že se ředitel Petr Kalousek společně se starostou Petrem Hronem nedávno obrátili na poslance, aby kritickou situaci - nejen - v úpickém školství začali řešit. Podle nich je nutná změna v legislativě, ta současná nedává žádnou šanci na změnu. Reportáž přináší MF DNES. 



Nezájem o výuku, časté absence, hrubé chování, chybějící základní hygienické návyky, ničení pomůcek... O konkrétních problémech, se kterými se úpická škola dennodenně potýká, dokážou pedagogové hovořit dlouhé minuty. Jedním z největších nešvarů je obrovská porce zameškaných hodin. Výjimkou nejsou děti s desítkami neomluvených hodin a trojkami z chování, loňský rekordman měl za jediné pololetí 256 neomluvených hodin. 

„Stáváme se naháněči dětí do školy, zdržuje nás to a omezuje,“ přiznává učitelka matematiky a fyziky Iveta Jiříčková, která na úpické škole pracuje dvacet let. Zároveň působí jako školní metodik prevence.

„Zabýváme se něčím, co nemá smysl. Když děti a především rodiče nechtějí, tak vy s tím jako učitel nic neuděláte,“ přitakává učitelka prvního stupně Hana Dědková. Obě dvě patřily k iniciátorkám dopisu poslancům.


Celý text naleznete v MF DNES

6 komentářů:

Petr Portwyn řekl(a)...
2. března 2020 v 20:15  

"...Když děti a především rodiče nechtějí, tak vy s tím jako učitel nic neuděláte,“ přitakává učitelka prvního stupně Hana Dědková.
To bude určitě tím, že je špatně motivujete!

Teď vážně: Kolegům z Úpice fakt nezávidím. A vlastně je obdivuju za odvahu, s kterou s tím vylezli. Za odvahu říct pravdu.

renives řekl(a)...
2. března 2020 v 20:40  

Hm, za toto jsme cinkali klíčema? Abychom museli mít odvahu říci pravdu?!?
S nějak točíme v kruhu, nezdá se Vám?

palfel řekl(a)...
3. března 2020 v 8:37  

Otevřený dopis poslancům byl skvělý a vyjádřil názor naprosté většiny učitelů. Ale co se s ním stalo? Skončil v parlamentním odpadkovém koši? Je smutné, když už někteří žáci na 1. stupni pokřikují na učitele, že jsou rasisti. Rasizmus v jejich podání znamená vyžadování základních povinností ze strany učitele. Jak dlouho si tohle ještě necháme líbit ???

palfel řekl(a)...
3. března 2020 v 8:46  

"Paní učitelko, to máte tak nízké dávky, že musíte každý den chodit do práce?" Tuto otázku nedávno položil roztomilý prvňáček s řadou jednodenních absencí mé manželce.

Petr Portwyn řekl(a)...
3. března 2020 v 16:10  

Paní renives
Však ono se poměrně dlouho pravda říkat mohla. To až posledních pár let mazání a přetírání nabralo tempo.

Jana Karvaiová řekl(a)...
4. března 2020 v 6:20  

Co pro to udělá Romea? A Další romské spolky? Děkuji za odpověď.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.