Pojďte do školy, prosí děti ředitelka. Záškoláctví je čím dál větší problém. Stát hledá cesty, jak trestat rodiče

pátek 21. února 2020 ·

„Nedávno jsem jela do školy autem a potkala jsem žáka, který měl být nemocný. Ptala jsem se ho, proč neleží doma v posteli. Pohotově se vymluvil, že jde zrovna do Mostu do lékárny. Je to vlastně nekonečný a neřešitelný boj,“ vypráví v reportáži iDNES ředitelka chanovské základní školy Monika Kynclová. Dříve dokonce děti ráno svolávala do školy venkovním rozhlasem. Dnes občas před vyučováním vyběhne před školní budovu, a když před ní vidí postávat žáky, snaží se je přemluvit, aby šli na vyučování.



Monika Kynclová (youtube.com)
„Jenže většinou jsou to děti rodičů, kteří sami do školy nechodili, takže rodičům je jedno, jestli jsou ve škole, nebo ne, a nic nepomáhá,“ říká Kynclová…. „Třetina našich žáků se po deváté třídě přihlásí na střední. Jsme rádi, když třetina z této třetiny na ni vůbec nastoupí,“ dodává Kynclová. Ve škole je už od roku 1989. Žáků, kteří zakončili vzdělání maturitní zkouškou, zažila za tu dobu pouze pět.

Alarmující čísla přivedla ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou k nápadu snížit rodinám, jejichž děti do školy nechodí, přídavek na bydlení a dávku pomoci v hmotné nouzi. V praxi by to nejspíše vypadalo tak, že by rodiče každého půl roku při žádosti o dávku dokládali vysvědčení s informací, kolik má dítě zameškaných hodin.

„U některých rodičů by to mohlo pomoci, ale pak jsou i ti, které ani toto prostě nedonutí,“ míní ředitelka z chanovské školy Kynclová. Naopak Romky ze zdejšího sídliště, které ve škole uklízí, jsou přesvědčeny, že omezení dávek může mít přesně opačný efekt, než ministerstvo čeká. „Když nebudou mít peníze, tedy dávky, nebudou chodit do školy vůbec, protože nebudou mít ani na svačinu,“ předpovídá jedna ze zaměstnankyň.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

renives řekl(a)...
21. února 2020 v 7:32  

„Když nebudou mít peníze, tedy dávky, nebudou chodit do školy vůbec...typické vydírání.
Dávky mají a stejně na to kašlou. Stále se v našem státě oháníme právy rodičů, tak to sebou nese i plnění povinností.Tak hurá do toho!!
A monitoraovala bych nejen docházku ale i plnění domácích úkolů a chování žáka ve škole.

turistao 982 řekl(a)...
21. února 2020 v 9:02  

To jsme to dopracovali - ředitelka školy přemlouvá žáky, aby přišli do vyučování! Smíme si ještě říkat "národ Komenského"?

jir řekl(a)...
21. února 2020 v 10:57  

Stát má zákon o povinné školní docházce už 30 let. Je to jeho problém, že nevymáhá jeho dodržování.

Michal Komárek řekl(a)...
21. února 2020 v 13:21  

Dnes patří primát ve SPAMování laimesovi. Omlouvám se za vizuální smog, který po něm zbývá v rubrice Diskuse a připomínám, že nerušeně lze diskusi sledovat v rubrice Komentáře v horní liště. Děkuji!

Lukáš Masopust řekl(a)...
23. února 2020 v 0:51  

Já bych peníze odebrané rodičů poslal do školy a tak za to může dítěti koupit třeba ty svačiny.

Jiří Klabal řekl(a)...
24. února 2020 v 0:36  

Budeme ve 21. století děti uplácet třeba lízátky, aby zvedly své zadky a dostavily se laskavě do školy? Ale hlavně jejím rodičům nesahejme na sociální dávky, bylo by to nehumánní, to by pak neměli na cigarety a stejně by to ničemu nepomohlo!!!

laimes řekl(a)...
24. února 2020 v 4:49  

Jiří Klabal / až budeš bez práce, tak si vzpomeň, že dvě cigarety(sebou ubalené) na oběd vyjdou levněji než polívka s chlebem

laimes řekl(a)...
24. února 2020 v 4:51  

Lukáš Masopust /a v té škole ty svačiny bude zajišťovat třídní ?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.