Mobil brzdí vývoj malých školáků. Ministr Plaga: Bavme se o regulaci na prvním stupni, s plošným zákazem nesouhlasím

středa 12. února 2020 ·

„Neřízené používání mobilů a tabletů u dětí jakéhokoliv věku má negativní účinky na jejich mentální výkon a vývoj,“ říká profesor lékařské psychologie Radek Ptáček. V mladším školním věku navíc klíčí budoucí závislosti, kyberšikana, problematické chování i obezita. A tomu všemu telefon napomáhá. „Mobily do školy nepatří. Je to stejné, jako bychom řešili, jestli si tam děti mohou přinést autodráhu nebo domeček pro panenky,“ dodal pro Lidové noviny.



Radek Ptáček (detskypsycholog.cz)
Ministr školství Robert Plaga (ANO) tyto problémy vnímá, s absolutním zákazem telefonů ve školách ale nesouhlasí. „Nejsem pro plošný zákaz mobilů ve školách. Ale bavme se o tom, jestli na prvním stupni přece jen k regulaci nepřistoupit. To je dobrá poznámka. Bavme se také o tom, odkdy je namístě mobily využívat jako součást výuky, nikoli jako rušivý element,“ řekl.

Přestože české ministerstvo nyní neplánuje plošně mobily ve školách zakázat, některé země k zákonné restrikci již přistoupily nebo ji zvažují. Od září 2018 musí nechat veškerou elektroniku doma či vypnutou v tašce například mladí Francouzi až do věku 16 let. Omezení nastaví i Austrálie, vážně se o tom debatuje v USA, Británii či Skandinávii.

Zkušenosti z francouzských škol jsou přes počáteční spory, které zákaz vyvolal, vesměs pozitivní. Děti se vrátily k osobní komunikaci a pohybu. „Francie nám ukázala, že i legislativní omezení má smysl. Děti by o přestávkách měly mezi sebou komunikovat, svačit, připravovat se na další hodinu, hrát si, ale bez mobilu,“ říká psycholog Filip Jadlovec.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
12. února 2020 v 10:22  

"Bavme se také o tom, odkdy je namístě mobily využívat jako součást výuky, nikoli jako rušivý element."

Mohl by Plaga nekdy neco rict a sve zkusenosti s pouzivanim mobile ve vyuce? Ne ze by to z MZLU bylo primo prenositelne do 6.a, ale aspon nejakou inspiraci by dat mohl…

Tajný Učitel řekl(a)...
12. února 2020 v 12:42  

Vážení zaměstnanci čši a mšmt. Pojďte si někdy zasoutěžit do výuky se smartfounem, uvidíme, kdo vyhraje. Když to jde ve Francii, pak by to mělo jít i u nás.

Ivo Mádr řekl(a)...
12. února 2020 v 20:41  

Tajný Učitel

Souhlasím. Právě jsem si ale přečetl jeden příspěvek, kdy autor nám zase sděluje, že bez mobilu ve výuce ani ránu. Mám tím na mysli "největšího matematika", který zde občas přispívá.

Pavel Doležel řekl(a)...
12. února 2020 v 21:09  

Souhlasím s profesorem Ptáčkem. A škola má v rámci školního řádu právo na omezení jakéhokoliv používání mobilů během výuky a omezení minimálně na volání o přestávkách. Plaga začíná být mimo už snad úplně ve všem. Nevím, jak přesně to řekl, ale z nadpisu to vypadá, jako by se cítil býti nějakým místním vezírem, nebo gubernátorem. Ono je totiž úplně jedno s čím on souhlasí, nebo nesouhlasí. Pravidla neurčuje on.

Lenka Pokorná řekl(a)...
12. února 2020 v 21:15  

"...že bez mobilu ve výuce ani ránu..."

Mám obavy, že až se nám po chodbách škol budou ploužit osmdesátiletí sklerotičtí matikáři fyzikáři, které nebude kým naradit, že si na tuto Botlíkovu vizi ještě vzpomeneme. Každý z nich určitě uvítá nějaký ten taháček do výuky v mobilu, v chytrých hodinkách, případně v čipu zabuveném v brýlích nebo naslouchátku..

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.