Cizinců rychle přibývá, školy začínají mít potíže

pondělí 10. února 2020 ·

Pardubice osloví firmy v regionu, aby přispěly na výuku českého jazyka dětí cizinců. Podniky zaměstnávají zahraniční pracovníky, jejichž děti chodí do pardubických škol, mohou proto městu pomoci. Těch v posledních letech natolik přibylo, že školská zařízení začínají mít potíže. Reportáž přináší MF DNES.



Počet cizinců v Pardubicích rychle roste. Vzhledem k rozšiřování průmyslové zóny se dá očekávat, že trend bude pokračovat. Lidé z Mongolska, Vietnamu, Nepálu, Ukrajiny, Bulharska či Rumunska navíc často přicházejí s celými rodinami včetně dětí. A ty potřebují vedle lékařské péče také školní vzdělání. Jenže s tím může být kvůli jazykové bariéře problém.

„Za posledních pět let se počet zahraničních pracovníků zvýšil a s tím souvisí i rostoucí počet dětí cizinců. V mateřských školách je za sledované období nárůst o 100 procent, ve školách dokonce o 140 procent. Tito žáci často naráží na jazykovou bariéru a neporozumění v rámci výuky, vliv zde mají i kulturní odlišnosti,“ uvedl náměstek primátora pro školství Jakub Rychtecký s tím, že počet cizinců v mateřských školách v současné době dosahuje výše 124, na základních školách je to pro změnu 293 žáků.


Celý text naleznete v MF DNES

7 komentářů:

laimes řekl(a)...
10. února 2020 v 12:28  

na západě se začleňování cizinců nazývá inkluze

Milan Keršláger řekl(a)...
10. února 2020 v 15:32  

Největší problém je, že cizinci (a jejich děti) vědí [např. Mongolci, Ukrajinci], že v ČR mají prakticky nulovou možnost získat občanství. Nemá pak pro ně české vzdělání ani znalost jazyka ani začlenění do společnosti vůbec žádný význam. Z toho pak pramení potíže (vyloučení, apatie) a následně patologické jevy (neprospěch, záškoláctví, alkoholismus, drogy). Přitom oni by tady rádi studovali i pracovali, zapustili kořeny (a přispěli nám za 20 let na důchody). Jenže my je nechceme, i když jsou zde kvůli práci a jsou to dříči (dělají v podmínkách a za peníze, za kterých by Čech nepracoval).

Naše většinová/vládní xenofobie je velkou překážkou.

renives řekl(a)...
10. února 2020 v 15:34  

Kdo chce, naučí se.

laimes řekl(a)...
10. února 2020 v 17:50  

Milan Keršláger// trval pobyt po 5 letech//občan po 10 letech//loni bylo odmítnuto 7%

Milan Keršláger řekl(a)...
10. února 2020 v 19:17  

Asi jste si nevšiml, jak se zkouška zpřísňuje (i reálie). A že loni bylo občanství přiřknuto 5 tisícům cizinců, avšak požadavky a přísliby byly násobně vyšší. Mám cizince ve svém okolí a vím, že mnozí ani nežádají, i když nárok mají, protože je to plýtvání penězi a časem.

laimes řekl(a)...
10. února 2020 v 19:31  

je to možné,nejsem v kurzu,již nedoučuji,jen sleduji emigrantské blogy na jutrubce,do dvou let se většinou česky naučí,hodně záleží na vzdělání v zemi původu a na snaze,
myslím si,že před 20-15 lety sem jezdili s cílem se zde usadit ,zatímco poslední roky je to zastávka na cestě na dál západ,takže nemají zájem zde ten čas a peníze investovat

Milan Keršláger řekl(a)...
10. února 2020 v 19:40  

Pak vysvětlete, proč Ukrajinci s 15letým pobytem nejsou schopni získat občanství. Zájem mají, bydlí, pracují, platí, mluví atd. Ale v podstatě nemohou, protože organizace a připouštění je obtížné, v podstatě v běžném provozu nemožné (jasně, pokud si na to někoho nenajmete a řádně nezaplatíte).

Pak si poslechněte xenofobní výroky vládních úředníků a politiků a bude vám to jasné. Nebo si přečtěte místní diskuze :-(

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.