Zástupci škol jsou pro odklad povinné maturity z matematiky

čtvrtek 30. ledna 2020 ·

Zástupci školských asociací i školských odborů jsou pro odklad zavedení povinné maturity z matematiky až o dva roky. Vládní návrh na její zrušení, který nyní řeší Sněmovna, podle nich vyvolává nejistotu. Vzhledem k tomu, že gymnazisté by podle platné normy měli z matematiky maturovat už příští jaro, bylo by podle nich neseriózní rozhodnout nakonec o zachování plánovaného termínu. Zástupci školských organizací to řekli ČTK.



Celý text naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
30. ledna 2020 v 6:59  

Původní článek je o něčem jiném. Hlavně tam je kdo a proč.

Michal Komárek řekl(a)...
30. ledna 2020 v 7:05  

Pane Vaňku, toto je titulek a první odstavec toho článku převzatého z webu ČTK. Více z textů ČTK citovat nelze. Čili je to právě to, co to je: Nabídka, aby si ten, kdo má zájem, přečetl celý text...

Lenka Pokorná řekl(a)...
30. ledna 2020 v 13:12  

"Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové i předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka by byl odklad v současné situaci namístě. Vůči studentům třetích ročníků je podle nich nefér, že si nemohou být jisti, z čeho budou povinně maturovat."

Poradím, ať se řídí tím, co je v zákoně, a nešpekulují. S takovou situací se totiž díky našemu brajglu v zákonech, díky jejich neustálým změnám a díky spekulacím novinářů setkají v životě ještě mnohokrát. Ať to tedy berou jako přípravu na život (potom, že naše školy nepřipravují na život v 21. století, že?). Navíc, gymnazista by neměl mít z testu z matematiky strach, pokud tedy nebyl přijat na gympl se čtverkou z matiky.

"Zajíček podotkl, že studenti středních odborných škol by sice podle současné normy měli z matematiky povinně maturovat až od roku 2022, příští rok by ale místo toho měli všichni skládat zkoušku z cizího jazyka. "To může být pro některé (středoškoláky) také problém," řekl."

Toto tam ten Zajíček skutečně řekl? A takto dezorientovaní lidé, o tom mají rozhodovat?

"Předseda unie Viktor René Schilke uvedl, že záleží především na každém učiteli, zda dokáže studenta k matematice motivovat nebo ho spíš odradí. Odklad o dva roky na tom podle něj nic nezmění."

Tak na tom, milý Viktore, nezmění nic ani stoletý odklad. Navíc slabší studenti jsou k matematice na středoškolské úrovni nemotivovatelní.

"Lepším řešením by podle nich byly mimořádné platy a další bonusy tam, kde učitelé chybí nejvíce."

U některých aprobací nepomohou ani mimořádné platy, náročné aprobace totiž skoro nikdo nestuduje. To by se muselo řešit bonusy a preferenčními stipendii už na výškách. Komunisté to tak také řešili. A já myslím, že je nejvyšší čas to opět zavést, protože s aprobovaností výuky matematiky a fyziky se řítíme do průšvihu. Ony totiž právě nejvíce početné ročníky matikářů-fyzikářů přiživené právě komunistickými preferenčními stipendii a tím, že na matematiku-fyziku byli na rozdíl od jiných aprobací přijímáni i "politicky závadní", půjdou v za sedm, osm let do důchodu. Dnes sice nemáme "politicky závadné", ale máme hromadu nadaných žáků, kteří by preferenční stipko jistě uvítali.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.