Jana Brodani: Koho v Česku ohrožuje chudoba po celý život

čtvrtek 30. ledna 2020 ·

„Podíl lidí ohrožených chudobou je v České republice nejnižší z celé Evropské unii, zato rozdíly ve finanční situaci mužů a žen jsou zde z celé Evropy nejvýraznější. Bezproblémový chod české domácnosti s ohledem na ceny bydlení, jídla a dalších komodit vyžaduje dva příjmy a v případě výpadku jednoho z nich, může nastat vážná komplikace. Tento problém se v drtivé většině týká právě žen, a pokud se žena sama stará o dítě, nebo dokonce o více dětí, velmi snadno se může dostat do finančních potíží a spirály zadlužení,“ píše pro iDNES Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh.



Jana Brodani (finance-edu.cz)
Brodani mimo jiné píše: 

Statisticky jsou na tom ženy hůře než muži v podstatě ve všech kategoriích a aspektech. Nikoho nepřekvapí, že kromě matek samoživitelek jsou na tom obdobně také seniorky. Tyto dvě kategorie jsou spojenými nádobami, neboť pokud žena celý život balancuje na hranici chudoby, nelze očekávat dostačující rentu v důchodovém věku. Ženy pobírající starobní důchod a žijící samy jsou na tom ještě hůře a jen málokdy si mohou kvůli horšímu zdravotnímu stavu k nízké rentě přivydělat. V rámci důchodců žijících pod hranicí chudoby je tak téměř čtyřikrát více seniorek než seniorů.

Výrazných faktů přitěžujících ženám je hned několik. Důležitou roli ve finanční situaci žen hraje nerovnost ve mzdách i neobsazování žen do vyšších pozic, a to i navzdory vyšší vzdělanosti oproti mužům.

Z pohledu státu dochází, řekněme, k velmi pozvolným legislativním změnám a návrhům. Stát by měl obzvlášť v době velmi nízké nezaměstnanosti vytvářet takové možnosti vysoko kvalitních služeb péče o děti, které by umožňovaly ženám návrat do práce bez starostí o to, zda je o jejich dítě dobře postaráno. To samé platí i o zajištění kvalitní péče o seniory a členy rodiny, kteří vyžadují dlouhodobou a intenzivní péči. Ta často leží na bedrech žen, které se tak nemohou naplno věnovat své práci.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
30. ledna 2020 v 9:54  

1/lidé se zdravotními problémy
2/obyvatelé vyloučených lokalit ,kde není práce
3/lidé bez možnosti trvalejšího zaměstnání
4/lidé bez vlastního bydlení

Ivo Mádr řekl(a)...
31. ledna 2020 v 10:52  

laimes

- lidi s nedokončenou ZŠ
- lidi jen se ZŠ
- nenažranost nadnárodních monopolů
- globalizace
- zvyšující se sociální nerovnosti
- nekoordinovaná migrace

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.