Uchazečů je málo, škol mnoho. Na vysokou se dostane skoro každý

pondělí 13. ledna 2020 ·

Uchazečů o studium na vysoké škole je vlivem slabých populačních ročníků maturantů málo, škol v Česku naopak mnoho. Lidé, kteří se budou letos na vysoké školy hlásit, tedy mají velkou šanci, že uspějí. „Demografický pokles pociťují prakticky všechny vysoké školy v České republice, stejně tak VUT,“ potvrzuje Radana Koudelová, mluvčí Vysokého učení technického v Brně v reportáži iDNES.



Podle poslední analýzy, kterou provedla společnost Tutor, letos z více než 90 tisíc přihlášených na vysoké školy v Česku uspělo 84 procent. V roce 2012 to bylo 75 procent a třeba ještě v roce 2002 jen 62 procent.

Někteří přihlášení uspěli loni u více přijímacích zkoušek. Mají obtížnou volbu. Nemají podle čeho se zorientovat. „Kvalita a hlavně obsah studia jsou dány tím, jak dobře nebo špatně svou práci vysoké školy dělají a zda adekvátně reagují na potřeby měnícího se okolního světa. Bohužel se tomuto tématu u nás nikdo moc analyticky nevěnuje, stát určitě ne, takže se o vývoji tohoto fenoménu skoro nic neví,“ domnívá se Daniel Münich z výzkumného institutu CERGE-EI, jenž řadí české vysoké školy podle toho, jak úspěšné jsou ve vědeckých výstupech.

Ucelený žebříček úspěšnosti škol, podle kterého by se uchazeči mohli rozhodnout, však neexistuje. „Kvalita vzdělání se má odvozovat od úspěšnosti absolventů na trhu práce a v životě,“ dodává Münich.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.