Skončí dětské skupiny kvůli nedostatku peněz? Financování musí zajistit stát

pondělí 13. ledna 2020 ·

Dětské skupiny, které se podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) mají přejmenovat na jesle, jsou od svého vzniku v roce 2014 z velké části financovány z evropského sociálního fondu. Měsíční dotace činí v průměru 9800 korun a příspěvek od rodičů 3200 korun (v Praze to může být i 5000, zatímco v Ústeckém kraji třeba 1400 korun). Celkem je v evidenci zapsáno 1025 skupin, z toho je 978 aktivních. Štědrá podpora z Bruselu má však do dvou let skončit, a proto musí stát zajistit financování z národních zdrojů. Jeho výši stanoví novela zákona o dětských skupinách, která je ve fázi vypořádávání připomínek. Reportáž přináší Deník.



„Navrhujeme, aby státní dotace činila 5000 korun a příspěvek od rodičů byl zastropován na třetině minimální mzdy, což je letos 4800 korun,“ uvedla v Senátu Martina Štěpánková Štýbrová, ředitelka Odboru rodinné politiky a ochrany práv dítěte MPSV.

Největší kritika se snesla na zvažovanou výši státního příspěvku. „Poloviční dotace bude pravděpodobně znamenat konec dětských skupin a výrazně ztíží možnost slaďování rodinného a profesního života matek,“ řekl Filip Pertold z Centra pro ekonomický výzkum a doktorské studium Univerzity Karlovy.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.