Zdravotní sestry nemusí umět počítat, míní ministerstvo

pondělí 13. ledna 2020 ·

Čím méně matematiky, tím více zdravotních sester. S touto logikou se Ministerstvo zdravotnictví pustilo do zatraktivňování nedostatkové nemocniční profese. Studenti středních zdravotnických oborů mají už teď oproti svým kolegům z ostatních středních škol výhodu, že nemusí maturovat z matematiky. Stejně jako studenti uměleckých a sociálních oborů. Jak zjistila redakce Seznam Zprávy, úřad ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) se snaží vymazat matematiku i z přijímacích zkoušek na střední zdravotnické školy. A tím tak obor pro zájemce ještě více otevřít.



„Vyjmutí matematiky z přijímací zkoušky u zdravotnických oborů na středních školách je jen dílčí částí postupných kroků, které ministerstvo činí,“ potvrdil mluvčí resortu David Šíma. „České zdravotnictví se zejména v oblasti nelékařského personálu potýká s nedostatkem pracovníků. Ministerstvo zdravotnictví se proto zaměřuje nejen na opatření, která stávající zdravotníky v systému udrží, ale snaží se také vyvíjet aktivity, jak do oboru přilákat mladé lidi.“...

S návrhem ale ministerstvo narazilo nejen v resortu školství. Proti je i Asociace zdravotnických škol. „Určitě by to nebylo ku prospěchu. Bráníme se pouze maturitě z matematiky. Jinak ale i student zdravotnické školy musí matematiku mít a zvládat ji,“ je přesvědčený Karel Štix, předseda Asociace zdravotnických škol.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

PP řekl(a)...
13. ledna 2020 v 6:19  

Proč nezrušit celou maturiru pro sestřičky? Vyšlo by to levněji a navíc, ruku na srdce, k čemu je sestřičce znalost díla Jebavého, nebo angličtina?

Jaroš řekl(a)...
14. ledna 2020 v 20:47  

Onehdá si jedna sestřička při dávkování léku spletla mililitry a centilitry. Rozdíl byl smrtelný.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.