Školy už počítají peníze. I na prémie. Obavy z přechodu se zatím nepotvrdily

sobota 25. ledna 2020 ·

Podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka se zřejmě nepotvrdily obavy, které mezi školami panovaly kvůli přechodu na nový systém financování. Zajíček řekl, že ho podobně jako asi většinu kolegů zajímalo hlavně to, kolik peněz škola dostane na nadtarifní složky platů, tedy na příplatky a odměny. „Myslím si, že to vypadá rozumně,“ uvedl v deníku Právo.



„Jsem velmi, velmi, velmi spokojen,“ řekl Pravoslav Němeček z Asociace ředitelů základních škol. Českobudějovická základní škola, kde je ředitelem, má podle něj v rozpisu na nenárokové složky výrazně přes deset procent.


Celý text naleznete v Právu

2 komentářů:

Janek Wagner řekl(a)...
25. ledna 2020 v 11:07  

AŘZŠ si prolobbovala výhody pro malé venkovské školy na úkor ostatních, vyjádření ředitele SOŠ: "Minus tři zaměstnanci, rozpočet nižší než v minulém roce. Přitom nevyužíváme PHmax a šetříme, počet žáků mám stejný jako loni. Tento systém prostě bude pro SOŠ s více obory problém. Celou dobu jsem to všem říkal. Prostě nastavení dělených tříd je špatně. Jenže dělené třídy mít musím, protože nemám povolení přijmout více žáků na dané obory. "

Lenka Pokorná řekl(a)...
25. ledna 2020 v 14:37  

Od začátku přece bylo jasné, že pokud se bude mezi školy rozdělovat v podstatě stejný balík peněz (došlo jen k navýšení o 10 % na platy), že na to některé školy doplatí. U malých venkovských škol ale pravděpodobně nedošlo k nějakému zvýhodnění oproti minulosti v tom, že by si mohly vyskakovat a zaměstnat nějaké učitele navíc (všechny malé úplné ZŠ v okolí jsou na tom cca stejně, jako v minulosti), ale vypadá to, že došlo k tomu, že na ně oproti minulosti zbyly i nějaké peníze na nadtarify. Doposud to totiž bylo tak, že zatímco na velkých školách měli učitelé solidní osobní ohodnocení i odměny, na malých školách zbylo sotva na pětistovku za třídnictví. Jakoby učitelé neplnili stejné povinnosti mimo přímou výuku jako učitelé na velkých školách. Samozřejmě, že plnili a plní a dokonce ještě ve větší míře. Třídním učitelem je skoro každý, stejný počet kabinetů je rozdělen mezi menší počet učitelů, učitelé na těchto školách mají i víc dozorů, atd.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.