Olomoucká Univerzita Palackého jako první míří do zahraničí. Kampus otevřela v iráckém Kurdistánu

čtvrtek 23. ledna 2020 ·

Olomoucká univerzita je první českou vysokou školou, která začíná učit studenty nejen doma, ale i v zahraničí. Tento měsíc spustila výuku v Erbílu, hlavním městě Kurdistánu, který je autonomním územím v rámci Iráku. Univerzita Palackého tam postavila vlastní kampus, v kterém nyní mladí lidé studují ropné inženýrství a také nultý ročník, jenž je má připravit na další obory. Univerzita chce v budoucnu vyučovat i lékařství, mezinárodní právo, stomatologii, angličtinu, rozvojová studia nebo hudbu. Veškerá výuka bude v angličtině. A studenti mají platit školné. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.



Jaroslav Miller (upol.cz)
"Cítím to jako určitý morální závazek," říká rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller. "Na začátku 90. let nám hodně pomáhaly univerzity ze západní Evropy a z USA. Třicet let poté je Univerzita Palackého úspěšná, relativně bohatá prestižní středoevropská univerzita. A teď máme my šanci pomoci někomu jinému, kdo neměl takové štěstí, jaké jsme měli my," hodnotí.

Podle Millera je projekt univerzitní výuky v Erbílu zároveň prevencí migrace. "Pokud máme mít šanci masovým populačním tokům nějak zabránit nebo je ztlumit, je nutné regionům, z kterých lidé přicházejí, přinést nějakou prosperitu," vysvětluje. Zlepšení života lidí přitom podle něj nezajistí jen dary a různá další finan­ční pomoc. "Tamním lidem musíte dát možnost být učiteli, inženýry či doktory a tím jim dáte důvod tam zůstat."


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.