Přestáváme umět pořádně artikulovat. Do mobilů se dívají děti i jejich rodiče

čtvrtek 23. ledna 2020 ·

Dětí, které zápolí s výslovností, přibývá. Za uplynulých deset let jejich počet vzrostl zhruba čtyřikrát. Podle odbornice je na vině i současný rychlý životní styl a moderní technologie. Stále více dětí s vadami mluvení registrují i základní školy. Počet jejich žáků s vadami řeči vzrostl od školního roku 2008/2009 zhruba čtyřikrát. Informuje iDNES.



„Možná jeden z důvodů je, že trochu mizí aktivní komunikace a integrace rodič dítě,“ uvedla možné důvody logopedka Jitka Kaulfuss.

Dítě podle ní potřebuje stoprocentní pozornost, oční kontakt a nonverbální komunikaci. To prý dnešním dětem ze strany rodičů, například kvůli moderním technologiím, často chybí. „Často se dívají do mobilů, když mluví na dítě. V rozvoji řeči je přitom velmi důležitý také oční kontakt,“ řekla. Víc času by si rodiny měly udělat i na procvičování říkadel, čtení knížek, společné hraní nebo rozvíjení obratnosti dítěte, dodala.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
23. ledna 2020 v 18:17  

Dítě potřebuje stoprocentní pozornost, oční kontakt a nonverbální komunikaci. To prý dnešním dětem ze strany rodičů, například kvůli moderním technologiím, často chybí.
Nejen kvůli technologíím...
Samotné technologie za nic nemohou. Rodiče spoléhají, že vše vyřeší škola.
Tak se vynasnažme, bude koncipován nový předmět, jak to máme zvykem?
Mladí nekomunikují, protože to znamená se druhému věnovat a to zdržuje. Ve společnosti orientované na výkon se to nenosí. Jsou kardinálně poškozeny i vztahy mezi generacemi. Bůh s námi.

rváčkazvesela řekl(a)...
23. ledna 2020 v 22:43  

A co vlastně po těch chudácích dětech chceme...v mediích slyšíte místo "politici" "poletici", "lidovci" jsou "ledovci", reportéři mají běžně vadu řeči, správná dikce už není požadovaná. A my se máme ve škole přetrhnout?

Jiří Klabal řekl(a)...
24. ledna 2020 v 23:32  

Odebrat jim vynález zkázy, chytrý telefon!!! To je první krok, bez kterého se ve výchově neposuneme ani o milimetr.

Petr Portwyn řekl(a)...
25. ledna 2020 v 10:38  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr Portwyn řekl(a)...
25. ledna 2020 v 10:39  

Ono jde hlavně o to, aby do toho mobila nezíraly několik hodin denně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.