Michal Černý: Dejme reformě financování šanci

středa 29. ledna 2020 ·

„Uvidíme, jak se osvědčí reforma. Zatím se nedaří systémově financovat některé pedagogické i nepedagogické pozice, jako jsou třeba školní psycholog nebo správce IT. Otazník visí nad financováním nepovinných předmětů. Určitě se toho objeví víc, ale osobně bych dal té reformě šanci. Její velkou devízou by měla být větší spravedlnost, učitelé ve srovnatelných školách napříč republikou by měli být placeni přibližně stejně, což za předcházejícího systému rozhodně neplatilo, říká v rozhovoru pro Týdeník školství prezident Asociace ředitelů ZŠ Michal Černý.



Michal Černý (zs-kl.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Jaká je aktuální situace ve financování regionálního školství?

Na tuto otázku se v tuto chvíli opravdu těžko odpovídá, protože právě startuje nový systém financování. My doufáme, že přinese změny k lepšímu, ale moudřejší budeme touhle dobou za rok. Nyní nemá žádný smysl se nějak příliš radovat, ale ani vykřikovat, že je všechno špatně. Systém se mění po velmi dlouhé době. Pokud jde o platy, učitelé na tom v roce 2019 byli nejlépe za mnoho let. Chtěl bych připomenout, že průměrný plat je součet všech platů za rok, včetně odměn, vydělený dvanácti, ne plat za jeden konkrétní měsíc, což si lidé často neuvědomují a jsou úplně zbytečně naštvaní. Nicméně výrazný nedostatek kvalitních učitelů, hlavně v některých regionech, svědčí jasně o tom, že to pořád nestačí. To není nevděk, to je konstatování faktu.

Jak moc se liší realita financování školství od proklamací? 

Proklamace byly různé a vzájemně se lišily. Něco jiného říkal premiér, něco jiného jsme slyšeli od pana ministra nebo z poslanecké sněmovny. Je třeba jasně říct, že to, co slíbil v lednu pan premiér, splněno nebylo. Politici by měli slibovat jen to, co mohou splnit. Proto došlo k té absurdní situaci, že učitelé paradoxně stávkovali v roce, kdy si vydělali nejvíc peněz.

Jak se dívá Asociace ředitelů základních škol na financování regionálního školství, co změnit k lepšímu? 

Základem financování školství jako celku je procento HDP, které stát na školství vynakládá. V tomto směru je Česká republika na jednom z posledních míst mezi zeměmi OECD. Priority jsou bohužel takové, že vysoce nadprůměrné prostředky náš stát naopak vynakládá třeba na stavbu a opravy silnic nebo energetiku. Na školství se u nás vynakládají zhruba čtyři procenta HDP. Průměr vyspělých zemí je přitom více než pět procent. Naše asociace je jednou z organizací, které na tento problém dlouhodobě poukazují.


Celý rozhovor naleznete v Týdeníku školství

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.