Adam Černý: Připomínejme holokaust pro dnešní oči a uši

středa 29. ledna 2020 ·

„S odstupem třiceti let se ukazuje, jak nám schází systém občanského vzdělávání podobný tomu, jaký funguje v poválečném Německu. Nechuť k čemukoli, co by se podobalo ideologickému mentorování, je pochopitelná, ale důsledky rezignace na snahu seznámit mladé i širší veřejnosti s moderní historií jsou nebezpečné. Zpráva Federace židovských obcí v roce 2018 zaznamenala takřka 350 antisemitských incidentů, nejvíce v posledních letech. Hrubost a vulgaritu valné většiny útoků nyní povzbuzuje anonymita na sociálních sítích,“ píše Adam Černý v Hospodářských novinách.



Adam Černý (repro ČT)
Černý mimo jiné píše: 

Jak vysvětlit růst antisemitských incidentů v zemi, jejíž vlády, jedna vedle druhé, dávaly najevo porozumění státu Izrael? Leccos je spojeno s někdy až rituální a formální povahou piety, ale spíše tady jde ruku v ruce chabá znalost dějin a slabá mediální gramotnost...

Nejotřesnější zážitky se nabízejí při návštěvě pozůstatků kteréhokoli z koncentračních táborů. Ale ze stop tamějších hrůz není patrné to podstatné: odkud se holokaust vzal a hlavně jak to, že tolik lidí přijalo představu nepřítele, kterého je třeba vyhubit jen proto, kým se narodil?...

A kvůli tomu všemu je nezbytné o tématu holokaustu mluvit. Největší chybou by totiž bylo si myslet, že se týká jen jedné skupiny lidí. Stále se týká všech.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
29. ledna 2020 v 10:53  

není patrné to podstatné: odkud se holokaust vzal

Již druhý článek o Holokaustu za pár dní, a v obou článcích žádná zmínka o Německu. Tak nakonec ODKUD se ten Holokaust vzal? ////

V rámci mých oblíbených konspiračních teorií to vypadá, jako by kdosi chtěl falšovat moderní dějiny. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.