Maláčová chce brát lidem dávky i za zameškané hodiny ve škole. Chudí spadnou na úplné dno, varují experti

úterý 28. ledna 2020 ·

Pro většinu expertů je represe kvůli školní absenci nejkontroverznější ustanovení v návrhu. Ten nyní po připomínkovém řízení poputuje na vládu a pak do Sněmovny. Schválený má být na podzim a účinný od roku 2021. „Stabilní bydlení je klíčovým faktorem pro kvalitu vzdělání dětí. Bude se tedy navyšovat bezdomovectví rodin a navíc se zhorší školní docházka dětí. Rodiny se pod hrozbou represe nezačnou chovat jinak,“ varuje v reportáži Deníku N Vít Lesák z Platformy pro sociální bydlení, která ve svém rozboru velmi kritizuje nový návrh dávek.



Jana Maláčová (vlada.cz)
„Záměr předkladatele by měl opačný efekt – tedy posílení školních absencí, rodinné nestability včetně rozdělování rodin a zvýšení nákladů veřejných rozpočtů,“ konstatovala platforma. Zákon ostře kritizuje také opoziční poslankyně Olga Richterová (Piráti), místopředsedkyně sociálního výboru Sněmovny. „Ušetříme pár milionů ročně, a vyhodíme miliardy. Je to nebezpečná novela, ministerstvo práce ji nedomyslelo. Absenci dítěte ve škole podle zákona omlouvá zákonný zástupce a ten nemusí kvůli každé viróze chodit k doktorovi. Navíc v zákoně o hmotné nouzi už dnes sankce odejmutí dávek je,“ podotkla.

Podle Jana Klusáčka z organizace Lumos, která se zabývá systémem péče o ohrožené děti, se může nové opatření dotknout minimálně deseti až patnácti tisíc dětí. Pokud rodiny nebudou mít na bydlení a skončí kvůli tomu na ulici, hrozí častější odebírání dětí do dětských domovů či k pěstounům. A tím řádově stamilionové náklady navíc ze státního rozpočtu na jejich péči.

„Represe sama o sobě nemůže fungovat, protože lidé přežívají ze dne na den. Děti s nejvíc zameškanými hodinami mají i jiné problémy. Nemocnost skutečně není vymyšlená, ale reálně je vyšší, protože žijí v nevhodných podmínkách,“ popsal Klusáček. Doplnil, že nestabilita bydlení je podle všech analýz jedním z hlavních důvodů odebírání dětí z rodin.


Celý text naleznete zde

11 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
28. ledna 2020 v 8:29  

"Pro většinu expertů je represe kvůli školní absenci nejkontroverznější ustanovení v návrhu."

Vetsina expert ani nevi, ze nejaky takovy navrh vubec je.

Mozna by se v te smrsti komentaru ale mohla obcas ocitovat i ta kritizovana pasaz…

Opravdu jde o zameskane hodiny? Nebo o hodiny, ktere nejsou radne omluveny? (za stareho rezimu, kdy v nasi vesnici bylo asi 25 telefonu, se musel duvod nepritomnosti hlasit do druheho dne).

Simona CARCY řekl(a)...
28. ledna 2020 v 9:55  

Ale kdepak. Titulek je opět zavádějící. Na úplné dno spadnou ti, co se nechtějí podvolit systému a dodržovat občanské povinnosti. Přitom dobře znají jen občanská práva.

laimes řekl(a)...
28. ledna 2020 v 11:28  

já bych odebíral peníze školám za neodučené hodiny

Milan Keršláger řekl(a)...
28. ledna 2020 v 11:33  

Odebrání dávek bez návazné práce s dotčenými je opravdu k ničemu a povede ke zhoršení dalších problémů (bezdomovectví, drobná kriminalita, feťáctví, zneužívání sociálního systému).

Bohužel vláda plošně ukončuje a omezuje financování neziskovek, které se za malé peníze těm nejslabším věnují a umí je do společnosti znovu začlenit (často je to problém vzdělání, intelektu, duševní poruchy, psychických problémů) a obnovit jejich základní občanské a pracovní návyky.

PP řekl(a)...
28. ledna 2020 v 12:14  

Nesmysl. Je strašení, pane Keršlágere.

Co já vím ze zkušenosti, VŽDYCKY to zabralo.

Milan Keršláger řekl(a)...
28. ledna 2020 v 12:34  

Pane PP, nevím co jste četl, ale já nejsem proti (sahání na dávky).

Ovšem nemám zájem, aby se mi dítě chodilo do třídy jen ohřát, nepracovalo, dělalo tam bordel, ve škole dealovalo marjánku a rodiče si za příspěvek koupili chlast a dali tak tomu dítěti jasně najevo, jak se má se systémem ... (píp).

mirek vaněk řekl(a)...
28. ledna 2020 v 12:41  

Jakákoli hurá akce bude spíš škodit.

Musely by být jasně dané podmínky, kdy jo a kdy ne. Nejde jen o ty nejchudší, ale i ti bohatí nechodí. Lékaři dávat žákům neschopenky a rodinné důvody jasně specifikovat a omezit. Myslíte, že něco takového projde?

Jinak to soud a právník smete.

PP řekl(a)...
28. ledna 2020 v 12:45  

Pak jsem tedy nepochopil a děkuji za upozornění.

Lukáš Masopust řekl(a)...
28. ledna 2020 v 21:47  

Zdravím,

rád bych také přispěl. Myslím, že když rodina nedbá na to, aby dítě chodilo do školy či se jinak vzdělávalo, už tím trpí. Stačí tedy dávky poslat škole, aby za to žákovi nakoupilo, co potřebuje ke studiu. Zatím jsem od našich ministrů slyšel jen slova, že je to složité. Zní mi to jen jako odsouvání řešení. Více o tom píši zde: http://blogkantora.cz/2020/01/27/vazeny-pane-premiere/

BP řekl(a)...
29. ledna 2020 v 0:00  

Takže budeme záškoláctví raději dále podporovat než jej řešit. pochopila jsem to správně?

Milan Keršláger řekl(a)...
29. ledna 2020 v 7:28  

Jen připomínám, že ministerstvo práce (p. Maláčová) ještě 2018 zastávalo pozici, že děti mají právo na dělání chyb a že není možné přijímat jakákoliv nátlaková opatření.
Jistě, tato pozice je neudržitelná podle §201 Ohrožování výchovy TZ dítěte, písmeno b) umožní mu vést zahálčivý nebo nemravný život, se sazbou až 2 roky podmíněně. [Dříve to bylo ...nechá dítě zpustnout.]

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.