EDUin: Reforma financování může být impulsem k proměně oborové struktury středního

úterý 28. ledna 2020 ·

Od ledna se zcela změnil způsob, jakým ministerstvo školství školám rozděluje a doručuje peníze určené zejména na platy zaměstnanců škol. V pátek ministerstvo zveřejnilo rozpisy finančních prostředků pro jednotlivé školy. Své obavy z nového výpočtu projevovaly již v průběhu roku 2019 zejména střední odborná učiliště a střední odborné školy. Obávaly se toho, že po lednu 2020 budou dostávat méně peněz než dříve na platy svých nepedagogických zaměstnanců, které potřebují pro zajištění praktické výuky. Podle prvních reakcí na ministerstvem zveřejněné údaje došlo v některých případech i ke snížení objemu prostředků na pedagogické pracovníky.




V pozadí těchto obav je často komplikovaná oborová struktura na středních odborných školách. Je pro ně komplikované personálně zajistit výuku na dílčích oborech s nižšími počty žáků, než předpokládá systémová změna financování. Ministerstvo a kraje budou muset na tuto situaci reagovat a dohodnout se na tom, jak činnost těchto škol dofinancovat z jiných zdrojů a jak začít s proměnou oborové struktury středního školství.

Podle předběžných odhadů by nový systém financování regionálního školství měl být výhodný zejména pro menší regionální školy. V systému je kromě 10procentního navýšení na platy stejně prostředků jako v minulých letech, pro malé školy bylo financování postavené na počtu žáků nevýhodné.

„Reforma financování může být impulsem k optimalizaci odborného školství, do níž se krajům jako do značně politicky nepopulárního kroku příliš nechtělo. Nyní kraje již nebudou moci v tichosti přerozdělovat peníze ve prospěch odborných učilišť, kde probíhá vzdělávání jednotlivých řemesel neefektivně ve studijních skupinách o několika málo učních. Odpovědí na nedostatek řemeslníků v těchto oborech není za každou cenu udržet současný stav učilišť, ale otevřít kvalifikace prostřednictvím důsledného využívání systému Evropského kvalifikačního rámce, tj. maximálně podporovat funkční použití Národní soustavy kvalifikací nebo definovat připravované mistrovské zkoušky jako vstupenku na polytechnické vysoké školy náhradou za maturitu,“ říká programový ředitel EDUin Miroslav Hřebecký.


Zdroj: Tisková zpráva EDUin

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
28. ledna 2020 v 9:04  

K proměně či likvidaci?

Optimalizace odborného školství proběhla už v několika vlnách. Řada oborů i škol skončila pro nezájem - zedníci, klempíři aj., po kterých je teď poptávka.
Co takhle optimalizace gymnaziálního školství? A vysokého školství?

Lenka Pokorná řekl(a)...
28. ledna 2020 v 10:25  

Optimalizace je jen krycí název pro různé šaškárny, které kraje provádějí se svými středoškolskými obory, aniž by měly jakoukoliv koncepci.

Např. ve Zlínském kraji to probíhalo následovně.

1. Před pěti lety byla snaha otevřít o dvě třídy čtyřletého gymnázia méně na Zlínských gymplech. To po obrovském řevu neprošlo, takže se všechna gymnázia dohodla, že budou naplňovat třídy jen do 25 žáků.
2. Gymnázium ve Slavičíně a SOU tamtéž byly sloučeny a byl zrušen obor Sociální práce a nahrazen oborem Informatika.
3. Na Vsetíně byla sloučena zdravka s gymplem.

Potud by to bylo dobré, kdyby nedošlo k dalším krokům.

4. Dohodu o max. 25 žácích ve třídě gymnázia po dvou letech nedodržela.
5. Ve Valašských Kloboukách byla zrušena Obchodní akademie a nahrazena další třídou čtyřletého gymnázia.
6. Vzápětí byl na SOU ve Valašských Kloboukách, kde nemají s maturitními obory kromě dálkových žádné zkušenosti ani vhodně složený učitelský sbor, otevřen nový maturitní obor Veřejná správa.
7. Kvůli nedostatku zdravotních sester byla ve Zlíně na zdravce otevřena jedna třída navíc.
8. Na technických školách ve Zlíně byly kvůli nedostatku pracovních sil v technických oborech povoleny další dva obory.

Důsledky této "optimalizace" jsou až humorné:
- k zamýšlenému omezení počtu žáků přijímaných na gymnázia nedošlo, ba naopak se jejich počet ještě zvýšil
- k omezení počtu maturitních tříd nedošlo, ba naopak se jejich počet ještě zvýšil
- díky slabým populačním ročníkům zejí mnohé obory prázdnotou a to nejen maturitní ale i učební a problém naplnit třídy mají i na regionálních gymnáziích
- díky novému způsobu financování se SOŠ a SOU ocitly v problémech

laimes řekl(a)...
30. ledna 2020 v 13:29  

potřebujeme zcela nový systém:1/zš-6 let 2/sš-6 let s oborovým rozřazováním po dvou letech

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.