Jaroslav Mašek: Jak (ne)používat technologie – díl 8.: soustředění

čtvrtek 23. ledna 2020 ·

„Nechápu, jak se můžeš učit, a přitom mít sluchátka,“ prozradila mi studentka reakci svých rodičů. Uvažoval jsem, jak jsem na tom já. Kdy při práci používám sluchátka a co do nich pouštím. A jak je to u ostatních žáků, které potkávám ve škole i mimo školu.



Téma soustředění provází tento seriál od samého začátku. Umění soustředit se je v dnešním technologickém světě jednou z nejdůležitějších dovedností, ne-li tou nejdůležitější. Úroveň této dovednosti je přímo úměrná tomu, jak dokážeme být efektivní a úspěšní. A s pomocí technologií můžeme tuto dovednost ztratit, nebo naopak získat. V druhém případě pak hledáme a kombinujeme různé přístupy a techniky ve vlastním, uzavřeném, personalizovaném prostředí, odizolovaném od okolního světa. Které to jsou, jak jsou efektivní a jaký dopad mají na nás a naše okolí, jsou zásadní otázky, které stojí za to zodpovědět.

 ANC a režim propustnosti 

Ten okolní hluk se už nedá vydržet. Nechápe, jak ostatní spolužáci mohou v takovém prostředí pracovat. Zeptá se učitele, zda si může vzít sluchátka. Zapne aktivní potlačení okolního hluku (Active Noice Cancellation) a pustí si svou oblíbenou skladbu. Po chvíli vidí, že učitel něco říká. Nevytáhne sluchátka z uší, jen je rychlým gestem přepne do režimu propustnosti, aby slyšela každé jeho slovo. Učitel se na ni dívá. Ví, že ho slyší, přestože má sluchátka stále na uších. Nebere to jako projev neslušnosti, že si je nesundala. Společenská etiketa se díky technologiím posouvá. Už dávno není nezdvořilé naslouchat druhým nebo s nimi komunikovat a mít přitom sluchátka v uších.

Hudba a playlisty 

Ptal jsem se žáků, co dělají, aby se lépe soustředili. Nejčastější odpovědí bylo: „poslouchám hudbu na Spotify“. Rozuměl jsem, co mi říkají. Neznamenalo to pouze oblíbené umělce, alba, playlisty, ale také hudbu z vybraných kategorií – pro soustředění, relax, nebo dokonce spánek, kde v každé z nich lze najít desítky playlistů stejného zaměření. Sám jsem si zde oblíbil kategorii Jazz a v ní např. playlisty Late Night Jazz nebo Smooth Jazz. Z kategorie Soustředění pak Peaceful Piano, Peaceful Guitar nebo Piano in the Background.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.