Grantový systém, na kterém jsou vědci závislí, z nich dělá úředníky. Stát jim slíbil více jistoty v rozpočtu

čtvrtek 9. ledna 2020 ·

Vědci chtějí mít více času na vědu a méně papírování. Navalilo se na ně už tolik byrokracie, že je to podle zástupců české vědecké obce neúnosné. Viní z toho hlavně systém státních grantů, na kterém jsou badatelé většinou závislí. Pro některé z nich granty představují až 80 procent jejich financí. Spojeny jsou s nimi ale značná administrativní zátěž a nejistota. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.



Eva Zažímalová (avcr.cz)
„Ze své celoživotní zkušenosti a znalosti fungování mnoha vědeckých týmů odhaduji, že vědci nevěnují čisté vědě více než třetinu svého pracovního času,“ upozorňuje Petr Dvořák, profesor brněnské Masarykovy univerzity a první místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Většinu času výzkumníci tráví přípravami grantů a jejich administrativou. „To omezuje schopnost nejlepších mozků naší generace soustředit se na to důležité,“ přitakává Jan Konvalinka, prorektor pro vědu Univerzity Karlovy.

„Nic proti soutěži, ale pokud granty dělají podstatnou část rozpočtu, tak to ochromuje instituci. Ti nejlepší lidé neustále věnují čas administraci a psaní grantů či psaní zpráv za granty a na samotnou tvůrčí práci ho zbývá už jen málo,“ podotýká předsedkyně akademie Eva Zažímalová. A dodává, že u nejkvalitnějších institucí v zahraničí, například německé Společnosti Maxe Plancka, dosahuje grantová podpora pouhých 20–30 procent jejího rozpočtu, zbytek tedy dostává ze státního rozpočtu přímo. Systém financování vědy tam funguje téměř opačně než v Česku.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.