Zákaz hidžábu v české škole není legitimní. Soud se zastal Somálky

sobota 7. prosince 2019 ·

Nejvyšší soud se zastal somálské dívky, která chtěla na střední zdravotnické škole v Česku nosit hidžáb. Zákaz muslimského šátku při teoretické výuce nemá žádný legitimní cíl. Česká republika musí akceptovat a tolerovat náboženský pluralismus, nesmí diskriminovat či naopak bezdůvodně zvýhodňovat některý z náboženských směrů, rozhodl Nejvyšší soud. Informuje iDNES.



Dívka se prostřednictvím žaloby domáhala omluvy a 60 000 korun. U Obvodního soudu pro Prahu 10 ani Městského soudu v Praze neuspěla (celý text čtěte zde). Nyní se musí obvodní soud případem zabývat znovu, bude vázaný právním názorem Nejvyššího soudu. Podle něho dívka prokázala nepřímou diskriminaci v přístupu ke vzdělání, a to z důvodu náboženství.

Ombudsmanka Anna Šabatová rozhodnutí vítá. Na stranu dívky se postavila už dříve. „Současně je mi ale té studentky líto, protože se práva domáhá už šest let a tímto rozhodnutím pro ni věc ještě stále nekončí. Tento případ dokládá, jak těžké a náročné je pro oběť diskriminace domáhat se spravedlnosti,“ uvedla pro iDNES.cz.


Celý text naleznete zde

10 komentářů:

Ivo Mádr řekl(a)...
7. prosince 2019 v 17:58  

Veřejné školství má být důsledně apolitické a bez jakýchkoliv náboženských symbolů.

mirek vaněk řekl(a)...
7. prosince 2019 v 18:06  

Pokud to bylo ve školním řádu, pak tento příklad dokládá, že školní řád je jen cár toaletního papíru. Když dojde na soud vůbec nic neznamená.

Ivo Mádr řekl(a)...
7. prosince 2019 v 18:38  

Dnes se již doporučuje, aby se na tvorbě školních řádů přímo podíleli právníci.

BP řekl(a)...
7. prosince 2019 v 21:24  

Žijeme ještě stále ve své vlastní zemi?

Pavel Doležel řekl(a)...
8. prosince 2019 v 9:16  

Pro mě za mě, ať si nosí na hlavě třeba cedník. Sám jsem chodil v USA na školu, kam chodila spousta dívek nejen v hidžábu, ale dokonce v čádoru a nikomu to nevadilo. Zakázal bych nikáb a burku. To mi připadá jako neslučitelné s naší kulturou, ale jinak mi to nevadí a ve výuce to ničemu nepřekáží. Je pravda, že v USA jsou v jiné situaci, neb tam téměř nikdo není původní obyvatel a tak se těžko argumentuje tím, že země je postavena čistě na křesťansko-židovských základech.

Co je ale podstatné je, aby výuka byla striktně sekulární a apolitická. To znamená žádná propagace multi-kulti, žádná propagace veganství a vegetariánství, žádná propagace anti-babiše, anti-zemana, pražské kavárny, či venkovské hospody, žádný kreacionismus, nebo holismus. Škola není mešita, ale není ani kostelem, ani politickou přípravkou, či stranickou schůzí. Škola má mít jediný řídící princip vzdělávání a tím má být vědecké poznání. A pokud někdo netuší, že věda není náboženství a nechápe ten rozdíl, nechť si přečte Poppera.

Michal Komárek řekl(a)...
8. prosince 2019 v 9:27  

V něčem máte určitě pravdu, pane Doležele. Ale podle Vašich pravidel by se asi většina předmětů učit nedala. Což je možná Váš záměr - aby ze školy zmizely "blábolivé předměty". Já si ale myslím, že by bylo dobré na školách zachovat i více předmětů než matematiku... Myslím, že je dobré číst Poppera, ale neškodí si přečíst třeba také Pascala, Gadamera, Feyerabenda, Kuhna, Roszaka...

Pavel Doležel řekl(a)...
8. prosince 2019 v 9:39  

Ale pane Komárku, jistě chápete, že je veliký rozdíl mezi studiem teologie a studiem religionistiky, ne? Teologie do školy nepatří, religionistika tam naopak velmi chybí. Totéž platí o filosofii. Žák má dostat informace o tom, jaké jsou a byly myšlenkové směry, ale nikdy v nich nesmí být promítnuto osobní přesvědčení učitele, nebo Strany. Ať už je zelená, hnědá, nebo rudá.

Nikdy jsem netvrdil, že by měly zmizet humanitní předměty. Jen jsem tvrdil a tvrdím stále, že nemohou a nesmí být páteří našeho vzdělávacího systému, protože to je cesta do montoven a z montoven k leštění bot Číňanům. Technik si Gadamera přečte, ale historik si skripta z teorie míry a integrálu nepřečte. Nemluvě o tom, že ten technik třeba Whiteheada, Fregeho, Spinozu, Poppera, Gödela, Tarskeho, Chomskyho, ale i Leibnitze, či Descarta, pochopí podstatně lépe, než ten historik, či "filosof".

Tajný Učitel řekl(a)...
9. prosince 2019 v 18:56  

Technici ke korytu. Křížky ze škol. Svatá válka za uctívání vědy. Dobrý Doležele, dobrý.
Co třeba propagace čisté rasy, izolacionismu, nacionalismu, Číny, Ruska, Babiše, Zemana, masa, Doležela?

Pavel Doležel řekl(a)...
9. prosince 2019 v 19:57  

Ne ne Tajnej, věda stačí. Bohužel ale už i to je na vás příliš.

Tajný Učitel řekl(a)...
10. prosince 2019 v 18:34  

P. Doležel, souhlas. Příliš málo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.