Učitelé zažívají dosud nejštědřejší období. Bojovat za další růst platů se připravují i příští rok

úterý 31. prosince 2019 ·

Ministryně školství za ČSSD Kateřina Valachová jde chodbou na Úřadu vlády. Na sobě má jasně modré triko s nápisem Konec levných učitelů. Kampaň, kterou v dubnu roku 2016 spolu se školskými odbory rozjela, přinesla učitelům doposud nejštědřejší období, co se týká jejich příjmů. V té době byl průměrný plat ve školách 23 500 korun. Zbytek země bral v průměru 26 700 měsíčně. Dnes, po více než třech letech, dostane učitel v průměru 37 tisíc měsíčně, zatímco zbytek země zaostává o tři tisíce korun. K tématu učitelských platů se vracejí Hospodářské noviny.



Loni předala sociální demokracie školství ve vládě hnutí ANO. Tlak na učitelské platy pokračoval, jen v posledních dvou letech si učitelé dokázali vyjednat patnáctiprocentní navýšení... Úspěch se učitelé chystali zopakovat i letos… Vláda ale při schvalování státního rozpočtu na rok 2020 opustila svůj slib přidat učitelům opět patnáct procent a na jejich platy vyčlenila peníze na desetiprocentní navýšení. Z toho jen osm procent půjde do základního platu, takzvaných tabulkových tarifů. Zbylá dvě procenta dostanou ředitelé škol na prémie pro nejlepší pracovníky...

Odbory se proto rozhodly uzavírat další spojenectví a začít hned zkraje roku vyjednávat o dalším navýšení učitelských platů. Podporu jim slíbil například Svaz průmyslu a dopravy… Svaz počítá s tím, že se zapojí do připomínkování školského rozpočtu pro rok 2021 spolu s odboráři. To by mělo začít už v lednu a v dubnu už budou chtít odbory od ministerstva školství první návrhy.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

BP řekl(a)...
2. ledna 2020 v 20:26  

Jedna lež za druhou. Patnáct procent se přidalo učitelům pouze v listopadu 2017, další přidání bylo od ledna 2019, a to pouze 10 % do tarifů, třetí přidání je od tohoto ledna už jen pouze 8 %. Průměrný příjem ve školách za poslední rok nemůže být těch deklarovaných 37000,- Kč, protože to berou pouze nejstarší nejdéle sloužící učitelé až po 32 letech praxe a na odměny a osobní příplatky loni v mnohých školách už nic nezbylo.
Nezapočítávejte do toho příjmy zaměstnanců na MŠMT, kde činí odměny celoroční plat jednoho učitele!
Už toho mám dost, když se pořád veřejnosti lže. Jestliže letos udrželi kantoři aspoň zase krok s celorepublikovým průměrným příjmem, tak to nemůže vláda považovat za žádný svůj úspěch.
A za rok nemůže v žádném, opravdu v ŽÁDNÉM případě činit průměrný plat ve školství oněch 45000,- Kč, když nejvyšší tarif letos bude pouze 40320 a příští rok se má přidávat celkově jen 9 %. Myslím, že ve vládě neumí vůbec nikdo počítat. Toto spočítá i žák ZŠ.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.