Sněmovna o zrušení povinné maturity z matematiky zatím nerozhodla

sobota 7. prosince 2019 ·

O zrušení povinné maturity z matematiky, která má být podle platného zákona zavedena od roku 2021, rozhodne Sněmovna až příští rok. Vládní snahu o zrychlené schvalování dnes zablokovaly SPD a KSČM… Ministr školství Robert Plaga (ANO) uvedl, že je třeba nejprve vytvořit podmínky včetně dostatku učitelů matematiky pro to, aby žáci byli schopni získat a používat matematické dovednosti. "Zavedení povinné maturity z matematiky není tím nástrojem, který naučí české děti matematice," prohlásil. Informuje ČTK.



Celý text naleznete zde

13 komentářů:

L.snirch řekl(a)...
7. prosince 2019 v 15:40  

Sněmovna nikdy nemůže rozhodnout.
Legislativní proces má své pravidla.
Sněmovna mohla pouze vyslovit souhlas s novelou zákona.

Ach ty titulky.

Michal Komárek řekl(a)...
7. prosince 2019 v 15:57  

Pane Shcnirchu, myslím, že tohle je zbytečné pedantství. Ano, například titulek "sněmovna zrušení povinné maturity z matematiky zatím neodhlasovala" by byl přesnější, nicméně je myslím naprosto přijatelné, že titulek počítá s jistou inteligencí čtenáře a elementární schopností vřadit věci do kontextu... Tvorba titulků je velmi náročná novinářská disciplina a opravdu se titulky často nedaří nebo zneužívají, ale věděcká exaktní disciplina to není.


Nicméně Vaše "sókratovská" oponentura titulků může být pro novináře užitečná!

Michal Komárek řekl(a)...
7. prosince 2019 v 15:59  

Omlouvám se za překlep ve jméně, pane Šnirchu!

L.snirch řekl(a)...
7. prosince 2019 v 16:13  

Jestli dovolíte, jsem ředitel Saturninova spolku a jak jistě víte, Kancelář pro uvádění románových příběhů na pravou míru je náročná věc, s povoláním učitele neslučitelná.
Tedy jsme se vrhl na disciplínu stejně náročnou, ale časově méně zatěžující - uvádění titulku na pravou míru.
Může se Vám to nelíbit, může se Vám to zdát zbytečným pedanstvím, ale změnit se na tom nedá nic.
Čtenář počítá s jistou inteligenci novináře stvořit pravdivý titulek tak, aby ho nemusel v souladu se svou inteligenci a schopnostmi vřazovat do pravdivého kontextu.
Vy jste příčinu a důsledek mistrně otočil, tedy sňal jste zodpovědnost z novináře a přenesl na čtenáře. To je jistě možný přístup k věci. Pak ale je mým cílem v duchu Saturnina čtenářům život ulehčovat. Minimálně do doby, dokud titulky nebudou vyjadřovat pravdivý stav věcí.
Myslím, že web pro učitele si to zaslouží.
S úctou Luděk Šnirch

Michal Komárek řekl(a)...
7. prosince 2019 v 16:22  

Ne, ne, pane Šnirchu, Saturnin "neSaturnin", toto je od Vás demagogie. Já jsem příčinu a důsledek neotočil, nesňal jsem odpovědnost z novináře a nepřenesl ji na čtenáře. Hledám jen nějakou rozumnou míru mezi špatným titulkem, špatnou novinářskou prací a zbytečným pedantstvím či bičem na novináře.

Ale každopádně opakuji: Web pro učitele si Vaši "sókratovskou" - spíše než "saturninovskou" - důslednou titulkovou opozici zaslouží a já proti ní rozhodně nic nemám. Což neznamená, že její závěry přijímám nekriticky...

mirek vaněk řekl(a)...
7. prosince 2019 v 17:56  

Sněmovna to ponechá na příští rok. Takže ministr něco prohlásí a možná příští rok se něco hne. Typické pro české úředníky a politiky. Studentům vše měnit nejraději rok před maturitou. Arogance moci jako obvykle. Vůbec žádné povědomí o vlastní odpovědnosti. Nechávat studenty i učitele v nejistotě a pak se divit neúspěšnosti. Vlastní neschopnost házet na druhé. Pak se divte, že nikdo ničemu nevěří a prohlášení politiků jsou pro srandu. A když se to nestihne, tak to teda bude tóčo. Kdyby ministr držel ústa udělal líp. Studenti by se učili na matematiku a angličtinu a pokud by došlo ke změně, vnímali by to jako úlevu. Teď se ti lechtiví neučí ani na jedno, protože si myslí, že si můžou vybrat a uvidí až před maturitozu, co jim půjde víc. Takže řada z nich nebude umět ani jedno. Místo, aby se problém řešil, tak se pouze rozvířil.

BP řekl(a)...
7. prosince 2019 v 21:22  

Já měla dávno za to, že věc je jasná. Že se z matematiky bude povinně maturovat až někdy v roce 2030. A bohužel si to hlavně studenti hned přisvojili a dávno s tím už počítají. Byl by to na ně pěkný podraz, pokud tomu tak nebude.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. prosince 2019 v 1:30  

dávno s tím už počítají

A pak že neumějí počítat...

Pavel Doležel řekl(a)...
8. prosince 2019 v 8:58  

No, paní BP, tak to nečtete diskuse na ČŠ pozorně. Já sám jsem zde minimálně dvakrát upozorňoval na to, že u nás o platnosti zákonů nerozhoduje ani ministr, ani vláda, ale Parlament. A to poté, co přišla moje maminka s tím, že už je jasné, že se nebude z matematiky maturovat. Tak jsme se chvilku dohadovali a pak mi došlo, že jak naši politici, tak naše slavná média opět selhali/selhala a podávali/podávala věc jako hotovou a jistou. Co na to ještě říci? Že Plaga je jeden z nejméně kompetentních ministrů vlády? To už je mi jasné dávno. A to má obrovskou konkurenci.

BP řekl(a)...
8. prosince 2019 v 12:22  

Pane Doležele, je fakt, že všechny diskuse na ČŠ opravdu nečtu a ani se do všech nezapojuji. Vaše přestřelky s některými jinými pány mě tu opravdu nezajímají.

Pavel Doležel řekl(a)...
8. prosince 2019 v 12:29  

To chápu, ale informace o tom, že povinná maturita z matematiky nebyla zatím zrušena, není přestřelkou s některými jinými pány.

Radek Sárközi řekl(a)...
8. prosince 2019 v 15:02  

Letos v prvním termínu dopadla matematika lépe než čeština. Tak proč se pořád řeší jen maturita z matematiky?

- Ve zkoušce z českého jazyka se potvrdil v jarním ZO roku 2019 růstový trend v míře čisté neúspěšnosti, kdy neuspělo 16,2 % prvomaturantů konajících zkoušku.

- Ve zkoušce z matematiky došlo v jarním ZO roku 2019 meziročně k výraznému poklesu neúspěšnosti – neuspělo 15,5 % prvomaturantů konajících zkoušku, což je o 6,3 p. b. méně než v roce 2018.

https://data.cermat.cz/files/files/2019/MZ1319_vysledky_jaro_jap_final.pdf

BP řekl(a)...
8. prosince 2019 v 16:15  

Pane Sárközi, nelze takto srovnávat. Z češtiny matuje 100 % maturantů, z matematiky jen ti, kteří si ji zatím mají možnost volit a vědí, že maturitu z cizího jazyka (potažmo z angličtiny) by vůbec nezvládli.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.