Školství a byznys hledají ideální model spolupráce. Zatím marně

čtvrtek 12. prosince 2019 ·

Podniky potřebují kvůli nastupující digitalizaci a robotizaci více kvalifikovaných zaměstnanců, kteří jsou schopni přizpůsobit se novým požadavkům. Podle experta na vzdělávací politiku Arnošta Veselého z Univerzity Karlovy si firmy v posledních deseti letech uvědomují, že úzce odborné dovednosti rychle zastarávají, a navíc je mohou relativně rychle naučit přímo v podniku. „Naopak požadují od absolventů dovednosti a osobnostní rysy, které se formují dlouhodobě, jako je jazyková vybavenost, samostatné myšlení, odpovědnost, schopnost komunikace, práce v týmu a podobně,“ říká. Úspěšní podnikatelé si však často myslí, že v tomto směru tuzemské školy zaspaly dobu. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.



Arnošt Veselý (fsv.cuni.cz)
Dá se předpokládat, že až dnešní žáci dostudují, budou požadavky na takzvané měkké dovednosti, o kterých hovoří Veselý, ještě vyšší než nyní. Současně ale zástupci průmyslu stále volají po tom, aby více žáků šlo studovat technické obory, a také požadují více vyučených. Argumentují tím, že jako země závislá na průmyslu takové lidi potřebujeme.

Strukturu oborů by podle Veselého měla určovat především poptávka na trhu práce, nikoli „lobby“ jakékoli zájmové skupiny. Zkušenost navíc podle něj ukazuje, že pokud mají rodiče a studenti dostatek správných informací, tak se rozhodují racionálně, tedy volí obor, ve kterém vidí nejlepší profesní uplatnění, výdělek a nejmenší riziko nezaměstnanosti. Zvažují ovšem samozřejmě také náročnost a atraktivitu práce.

„Učební obory pochopitelně jsou a budou potřeba. Řešením ovšem není omezovat nabídku maturitních oborů a úředně nahnat mladé lidi do učebních oborů. Pokud někdo studuje obor z donucení a bez toho, že by ho opravdu potom dělat chtěl, tak to jsou zpravidla vyhozené peníze,“ je přesvědčen Veselý.


Celý text naleznete v Hospodářských novinách

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
12. prosince 2019 v 13:13  

pokud není pevný a jasný fundament: státní x soukromé není co řešit

Petr Portwyn řekl(a)...
12. prosince 2019 v 14:08  

Firmy požadují od žáků zodpovědnost?
Tak by to mohly sdělit těm, podle kterých žák nikdy za nic zodpovědnost nenese, za vše může učitel.
Práce v týmu? Práce??? Já myslel, že děti se mají ve škole bavit.

"...pokud mají rodiče a studenti dostatek správných informací, tak se rozhodují racionálně, tedy volí obor, ve kterém vidí nejlepší profesní uplatnění, výdělek a nejmenší riziko nezaměstnanosti. Zvažují ovšem samozřejmě také náročnost a atraktivitu práce."

Hm, tak to je na technikách vyloženě nával, praskají ve švech. Že ne? Aha, tak to je tím, že rodiče a studenti nemají informace. Ve škole jim je nedali, a oni si je neumějí sehnat na netu, protože ve škole je to nenaučili.

Jiri Janecek řekl(a)...
12. prosince 2019 v 15:09  

"Strukturu oborů by podle Veselého měla určovat především poptávka na trhu práce, nikoli „lobby“ jakékoli zájmové skupiny."

"Řešením ovšem není omezovat nabídku maturitních oborů a úředně nahnat mladé lidi do učebních oborů."

Tyto dve vety mi prijdou trochu proti sobe.

----

Gore Vidal jednou charakterizoval Reagana bonmotem "Hodne mluvi, i kdyz nema obvykle moc co rict".

Pan Vesely dava rozhovory na muj vkus celkem zbytecne casto…


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.