Problém škol: Učitelé chybí a stárnou

pátek 6. prosince 2019 ·

Sehnat ve Zlínském kraji učitele pro první stupeň základní školy nebo do hodin matematiky, fyziky či chemie je problém. Ředitelé, kterým se to podaří, pak obvykle mluví o štěstí. Platí to u základních i středních škol. „Nabídek od češtinářů mám dostatek, ale o učitele přírodovědných předmětů prakticky nezavadíte,“ potvrdil ředitel zlínské střední průmyslové školy Radomír Nedbal v reportáži MF DNES.



Aktivní inzeráty škol se počítají v desítkách. Nejčastěji se mezi nimi opakuje požadavek na učitele prvních až pátých tříd. „Těch zkrátka není dost,“ uvedla ředitelka Základní školy T. G. Masaryka v uherskohradišťských Mařaticích Jana Uherková. „My třeba potřebujeme přijmout člověka na částečný úvazek, což je ještě větší problém,“ upozornila.

Kromě toho chybí hlavně učitelé přírodovědných předmětů. A ani vyhlídky do budoucna nejsou nejlepší. „Přírodní vědy jsou obtížné, mladým lidem se do studia nechce, a tak vychází z ročníku třeba jen jediný absolvent,“ vysvětlila ředitelka Základní školy v Hošťálkové Dana Černíková. Také ona mluví o štěstí, že se jí podařilo zajistit učitele s aprobací matematika–fyzika. Inzerát dávala nadvakrát, poprvé bez odezvy.


Celý text naleznete v MF DNES

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
6. prosince 2019 v 13:30  

ve zlínském kraji došlo v letech 2000-2010 k těmto jevům:
1/ úbytek dětí a slučování škol
2/masový odchod mladých do prahy za prací
3/protažení důchodového věku= likvidace konkurentů ve škole (vylikvidování mužů,čistě ženské kolektivy)
4/učit může kdokoliv=neučitelé vytěsnili kantory ale ve škole trvale nezůstali a postupně zase odešli

rváčkazvesela řekl(a)...
7. prosince 2019 v 21:49  

Ale to přece nevadí, máme dost nadšených laiků...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.