Michal Skořepa: Berou pořád žalostně málo. Nebude-li veřejnost tlačit na růst platů učitelů, poškodí další generaci

pátek 6. prosince 2019 ·

„Během středečního finálního projednávání vládního návrhu státního rozpočtu na rok 2020 poslanci mimo jiné odmítli zvýšení tempa růstu platů učitelů: schválen tak byl původní vládní návrh růstu o deset procent. Zas tak velkým překvapením toto odmítnutí není: vždyť sotva dva týdny starý průzkum veřejného mínění ukázal, že téměř dvě třetiny české populace pokládají desetiprocentní navýšení učitelských platů v příštím roce za dostatečné. Jenže ono dostatečné není. Není ani tak důležité, že vláda původně učitelům slíbila patnáct procent. Rychlý růst učitelských platů je prostě potřebný,“ píše ekonom Michal Skořepa v Lidových novinách.



Michal Skořepa (linkedin.com)
Skořepa mimo jiné píše: 

Jistě, deset procent je krásné číslo. Jenomže průměrná mzda v ekonomice by v roce 2020 měla podle většiny prognóz narůst o nějakých šest procent. Učitelé by tedy oproti průměrnému zaměstnanci měli dostat přidáno jen o čtyři procentní body víc. A to je zoufale málo. Proč? Protože situace ve sborovnách českých škol je z mnoha pohledů nepříznivá a zhoršuje se...

Všechny popsané problémy mají společný základ: učitelské povolání je dnes v Česku málo přitažlivé. A zejména je málo přitažlivé pro osobnosti, které dovedou sledovat vývoj světa za okny školy a rozumně posoudit, jaká konkrétní témata s žáky probírat do jaké hloubky. Ve skutečnosti je sice zatím na českých školách takových osobností pořád ještě celá řada; to je ale spíš známka jejich obdivuhodného idealismu a nadšení než správného nastavení podmínek pro to, aby takoví lidé ve sborovnách převažovali.


Celý text naleznete v Lidových novinách

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
6. prosince 2019 v 13:32  

potřebujeme školskou reformu a ne nalévání peněz do neefektivního chaosu

BP řekl(a)...
6. prosince 2019 v 16:17  

Veřejnost na nic tlačit nebude, protože má pocit, že jsou učitelé vyžírkové. Nic nedělají, pracují nanejvýš 4 h denně, mají 4 měsíce v roce prázdniny, nikoho nic nenaučí a ještě dostali od Babiše tolik přidáno, že už nic víc nepotřebují.

Realitu známe pouze my učitelé a ti, co to aspoň někdy už zkusili, ale rychle od toho zdrhli.

Prioritou jsme nepřetržitě 30 let u všech posttotalitních vlád, jen se to dosud nějak neodrazilo v našich peněženkách, ale hlavně, že se o tom křičí do světa. Pod tímto dojmem je veškerá veřejnost přesvědčena o tom, že již máme dost.

A pak mi teda vrtá hlavou, odkud vědí ta děcka z pedagogických fakult, která se ani do škol nikdy nepřijdou podívat, že školstvím cesta pro ně nevede, neboť za hubičku nehodlají celý život živořit.

Petr Portwyn řekl(a)...
9. prosince 2019 v 18:42  

Paní BP
Tak zrovna pan Skořepa má zkušenosti téměř osobní, pokud se nemýlím :o)
Spolu s manželkou navíc napsali dost povedenou učebnici finanční gramotnosti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.