PISA 2018: Školáci ze severu Čech zaostávají o dva roky

středa 4. prosince 2019 ·

Vědomostní výbava českých školáků se významně liší kraj od kraje. Třeba patnáctiletý student z Ústeckého kraje je ve znalostech o dva školní roky pozadu za stejně starým Pražanem. Zásadní podíl na gramotnosti má i ekonomický status jejich rodičů. Úspěch nabaluje úspěch, žáci z chudších rodin a slabších regionů to nemají jednoduché. V tom je Česko světovým unikátem. K výsledkům šetření PISA 2018 se vracejí Lidové noviny.



Tomáš Zatloukal (msmt.cz)
„V Ústeckém kraji máme 36 procent žáků s nejnižší gramotnostní úrovní, v případě Jihomoravského a Moravskoslezského kraje je to 32 procent. To znamená, že ve třídách základních škol v těchto krajích patří téměř každý třetí žák do rizikové skupiny a hrozí mu budoucí školní neúspěch,“ zdůraznil včera ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal při zveřejnění výsledků mezinárodního šetření PISA, které u patnáctiletých testovalo úroveň čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti.

Ačkoli se čeští žáci oproti minulému srovnání z roku 2015 ve všech oblastech mírně zlepšili, přílišný optimismus není podle Miroslava Hřebeckého, programového šéfa společnosti EDUin, na místě. Opět se potvrdilo, že se významně prohlubují rozdíly mezi školami i dětmi. „Není jedno, do jaké školy dají rodiče dítě. A to ani v rámci jednoho regionu či meziregionálně. V tomto směru se česká pozice zhoršuje, stát neumí toto rozevření nůžek podchytit a zmírnit. A to je obrovská výzva do budoucna,“ řekl Lidovým novinám Hřebecký.


Celý text naleznete v Lidových novinách

3 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
4. prosince 2019 v 9:20  

" Úspěch nabaluje úspěch, žáci z chudších rodin a slabších regionů to nemají jednoduché. V tom je Česko světovým unikátem."

Narozdil od Angoly, Zimbabwe nebo Spojenych statu mexickych i americkych… Vsude jinde mimo Cesko je narodit se chudy vic nez vyhra v loterii…

mirek vaněk řekl(a)...
4. prosince 2019 v 9:36  

Školáci ze severu Čech zaostávají o dva roky"

A přišlo se na to právě teď. Dosud to nikdo netušil.

Jaroš řekl(a)...
4. prosince 2019 v 20:01  

Všichni jsme si rovni. Někteří i více :-)
Nuže, rybičko, vylez na strom, jako ostatní šplhavci v tvé třídě. Máte rovné podmínky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.