Kdo postaví v Praze školy? Město jedná s developery

pondělí 23. prosince 2019 ·

Tisícovky bytů, tisícovky nových obyvatel, stovky dětí školou povinných. Počínaje příštím rokem se začne rozjíždět výstavba v obřích pražských brownfieldech…Developeři jsou vesměs ochotní zajistit výstavbu mateřských školek, v lepším případě poskytnou pozemek pro budoucí základku. Městské části, v jejichž kompetenci je základní vzdělávání, většinou argumentují tím, že na výstavbu základních škol nemají v rozpočtu dost peněz. „Černý Petr“ tak zbývá na magistrát. Informuje Deník.


Vít Šimral (praha.eu)
„Výstavbu základních škol nikde ve svých projektech financovat nechceme,“ říká Dušan Kunovský, majitel developerské firmy Central Group, která chystá v několika pražských brownfieldech výstavbu celkem 30 tisíc bytů. Na dohodě s magistrátem teď závisí její projekt v Ruzyni, kde chce namísto skladového areálu Westpoint postavit 2200 bytů. „Městské části zdarma převedeme plně zainvestovaný pozemek pro výstavbu školy se sportovištěm pro zhruba 680 žáků,“ říká Kunovský. 

Pražští radní se podle svých slov snaží palčivou situaci řešit. „S Central Group, dalšími developery a městskými částmi o tom jednáme. Výstavba jedné školy znamená zhruba půlmiliardovou investici,“ říká radní pro školství Vít Šimral (Piráti).


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
23. prosince 2019 v 17:03  

No jo. Před lety se školy a školky odprodávaly za hubičku a dnes se s překvapením budou stavět nové.
Stejně tak učitelé. Ubývalo žáků a učitelé se propouštěli a kašlalo se na ně. Těď je najednou nedostatek. Tak se budou zavádět předměty, kde je učitelů přebytek. A kde je učitelů málo, ty se budou slučovat či dělat supertřídy.
To je ta koncepčnost.

Unknown řekl(a)...
23. prosince 2019 v 21:41  

Školy jsou součástí městské infrastruktury stejně jako i metro, městské silniční obchvaty a bytová výstavba. Kolik ovšem škol bylo vybudováno v Praze za podledních 30 let? Asi by se daly spočítat na prstech jedné ruky.
Nejkomičtější jsou dnes neustálé odkazy všech možných politiků od zhora dolů na první republiku či hanobení poměrů po roce 1948. Rozvoj výstavby škol v obou jmenovaných obdobích je ovšem naprosto nesrovnatelný s marasmem dnešního politické galérky, která je schopna v městských částech Prahy prodat soukromým vlastníkům a developerům třeba i nos mezi očima.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.