Studenti v nejistotě. Část poslanců boj za povinnou maturitu z matematiky nevzdala

pondělí 23. prosince 2019 ·

Studenti ve třetích ročnících jsou stále v nejistotě, zda je za dva roky nečeká povinná státní maturita z matematiky. Návrh na odklad od ministra školství Roberta Plagy se totiž zasekl ve sněmovně, kde ho blokuje část poslanců. Zákonodárci zejména z SPD a KSČM totiž nesouhlasí s dalším odkladem. Příznivci Plagova návrhu však argumentují tím, že studenti v maturitní zkoušce z matematiky selhávají ve velkém už dnes, i když si tento předmět zvolí dobrovolně. K tématu se vrací Echo24.



Poslanci se tak k novele nejdříve dostanou až 21. ledna, kdy se počítá s dalším jednáním sněmovny. Pokud by novela ministra Plagy prošla, omezila by se státní maturita jen na didaktické testy. Ústní a písemné zkoušky z jazyků by se pak měly přesunout ze státní úrovně zpět do škol. Nově by měly být zavedeny i dvě úrovně obtížností zkoušky z matematiky.

Zda by se měla maturitní zkouška z matematiky odsunout, či ne se neshodnou ani odborníci. „Chceme zvýšit kvalitu vzdělávání, zrušíme to, co žákům nejde? Písemky se budou opravovat na školách. Didaktický test bude jen jakýsi připouštěcí s hodnocením uspěl – neuspěl. Z maturitní zkoušky se stává fraška. Myšlenka, že se s reformou financování regionálního školství zlepší kvalita výuky matematiky, protože budeme moci víc hodin dělit a tím více procvičovat, je na školách nereálná. Nejsou totiž učitelé matematiky, kterých by bylo zapotřebí,“ řekla pro Echo24 předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
23. prosince 2019 v 7:58  

"Příznivci Plagova návrhu však argumentují tím, že studenti v maturitní zkoušce z matematiky selhávají ve velkém už dnes, i když si tento předmět zvolí dobrovolně."

Oni si ji nevoli dobrovolne, oni si ji vybiraji ze dvou moznosti.


Jinak studenti jsou v nejistote od letosniho zari…

Nejsem demokrat za kazdou cenu, ale dosahnout v politice nejakeho vysledku "az to ti druzi vzdaji", z toho se mi celkem zveda zaludek… Ostatne, podobne jako z rady jinych veci v Echu24...

Simona CARCY řekl(a)...
23. prosince 2019 v 10:14  

Ministr Plaga nezodpovědně nabídl studentům naději na zrušení části platného zákona, kterou ani nedokázal obhájit. Sám přitom tento zákon před časem Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky předložil. "Vysoce koncepční" ministr.

Q. E. D. řekl(a)...
23. prosince 2019 v 15:20  

Z pana ministra se holt stává čistokrevný politik. A ti, jak známo, nemění své názory, ty zůstávají ocelově pevné; politici pouze mění pořadí svých priorit. :)

mirek vaněk řekl(a)...
23. prosince 2019 v 16:51  

Jaká nejistota? Zákon platí a to je ta jistota. Nezodpovědné sliby a prohlášení ministra, to je přece běžná věc a i studenti už by to měli vědět. Mají politiku a demokracii ve vzdělávání. Že by se i občanská výchova učila špatně?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.