Reforma financování regionálního školství: Zlínský kraj

pondělí 20. února 2012 ·

Druhá zastávka "roadshow" na téma změny v regionálním školství se konala ve Zlíně.


V aule Univerzity Tomáše Bati se sešlo kolem 200 hostů - zástupců škol a jejich zřizovatelů. První náměstek ministra školství Ladislav Němec představil ve své prezentaci hlavní cíle reforem MŠMT, kterými jsou kvalita, efektivita, snižování byrokracie a podpora pedagogů.

V rámci vysvětlení koncepčního záměru reformy financování RgŠ náměstek pohovořil o situaci škol ve Zlínském kraji. Ujistil přítomné, že cílem reformy není ušetřit, ale peníze v regionálním školství lépe přerozdělit. Podle návrhu nového systému financování by si z 299 mateřských škol ve Zlínském kraji 39 % polepšilo, pro 58 % by byl dopad neutrální a u 3 % by to znamenalo negativní dopad (maximální pokles 2 %). Z 226 základních škol by si 39 % polepšilo, pro 24 % by koncepce neznamenala změnu, u 37 % by byl dopad negativní. "Upozorňuji, že nejde o konečná čísla, o těch stále diskutujeme," řekl k tomu náměstek. Ve výpočtech navíc není zahrnuta inkluze, kdy školy, které mají zdravotně či sociálně znevýhodněné žáky, budou mít upravený normativ.

V následné diskuzi se řešila například situace venkovských škol. Ladislav Němec zřizovatele a ředitele ujistil, že zachování venkovských škol a podpora malotřídek patří mezi priority ministerstva.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.