Děti neznají hodnotu peněz, nevědí, odkud se berou. To chceme změnit, říká odbornice

neděle 29. prosince 2019 ·

Češi se v období Vánoc často zadlužují. Kvůli dárkům. A řada z nich rizikově. "Důvodem je finanční gramotnost, ve které máme ještě stále velké rezervy. Proto je třeba začít s výchovou v co nejútlejším věku dětí," říká Veronika Tomanová z webového projektu Zlatka.in, který se snaží žákům prvního a druhého stupně základních škol vysvětlit, jak správně hospodařit s penězi. Rozhovor přináší deník Aktuálně.



V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Podle České bankovní asociace finanční gramotnost Čechů nepatrně stoupá, přesto jsou ve znalostech ve srovnání s jinými zeměmi průměrní. Souhlasíte s tím? 

Podle mých osobních zkušeností skutečně tato pomyslná křivka za několik posledních let nepatrně stoupá. Ale radovat se zatím příliš nemůžeme. Takže je potřeba začít se vzděláváním v této oblasti v co nejútlejším věku.

Kdy přesně? 

Od chvíle, kdy dítě rozumí pojmu peníze, je nutné mu vysvětlovat, že věci v obchodě - jídlo, hračky, elektronika - nejsou zadarmo. Nebo že na kartě, kterou mnoho dětí "pípá" na nákupech, jsou vydělané peníze rodičů. Při přechodu do školy lze potom s touto oblastí pracovat komplexněji. Stále je ale důležité jít dětem příkladem.

Na co se nejvíc zaměřujete? 

Úkoly jsou postavené takovým způsobem, aby děti v podstatě nezaznamenaly, že se učí. Jedná se o herní aktivity, při nichž mimoděk získávají další vědomosti. Pojmy, se kterými se seznamují, vychází z obsahu výuky daného stupně školy, takže naplňují všechny potřebné očekávané výstupy. Finanční gramotnost však nelze uchopit jako vysvětlování jednotlivých pojmů, je to především komplexní soubor vědomostí a dovedností, které by měly být děti schopné aplikovat v praxi.


Celý rozhovor naleznete zde

2 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
29. prosince 2019 v 9:55  

Proč je webový projekt na indické doméně?

---

"Takže je potřeba začít se vzděláváním v této oblasti v co nejútlejším věku."

To jako platí obecně - čím dřív se se vzděláváním začne, tím lepších výsledků se dosáhne?

Petr Portwyn řekl(a)...
30. prosince 2019 v 9:45  

Paní mluví poměrně příčetně, tak doufejme, že se to zase nezvrhne... když já tu zkušenost z hlavy nevymažu, no.

Letos si na vánoční dárky podle České bankovní asociace půjčí téměř 7 % Čechů, nejčastěji mladí lidé do 35 let. Na druhou stranu více než dvě třetiny Čechů si na dárky rozhodně nepůjčí, a to zejména proto, že Vánoce jsou podle nich o něčem jiném než o drahých dárcích. Neochota se zadlužit za vánoční dárky roste s věkem - určitě by si na vánoční dárky nepůjčilo 80 % ve věku nad 54 let.

Takže chytří mladí si půjčují a hloupí staří si nepůjčují. Tak to asi bude správné si půjčovat, aby člověk nebyl důchodce v teplákách.
(Ono je to známé dlouho, ale v kontextu s tím, jak mladí vědí všechno nejlíp, protože mají mobila a vyznají se v současném světě, je to zajímavé.)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.