Přečtěte si: Zeman ve Valticích aneb Jak vypadá výchova k servilitě

úterý 2. února 2016 ·

Nejhorší, co můžete udělat, je dávat dospívajícím najevo, že jsou hloupé loutky.


Z článku Tomáše Feřteka v RESPEKT.cz vybíráme:

Jen zíráte a díváte se, který rok se vlastně píše. Ano, nevíme, jestli nepadaly i jiné, příčetnější dotazy, nevíme, jestli to není exces na jinak přijatelné škole. Jenže marná sláva, i jen to zaznamenané, je naprosto nepřijatelné. A prezident za to nemůže. Stejně trapné a ostudné by byly servilní dotazy na Havla či Klause a pro mlčky přihlížející pedagogy není žádná omluva.

Nejhorší, co můžete udělat, je, když dáváte dospívajícím najevo, že k mocným přistupujeme vždy v předklonu, že o pravdě rozhodují ti silnější, že cokoli se dá zmanipulovat, že když je vám osmnáct, nemáte nárok na názor, protože jste jen hloupá loutka. A že normální je myslet si svoje a když se pošklebovat, tak nenápadně. Takhle přesně vždycky vypadala a vypadá výchova pivních mudrlantů, kteří vám tvrdí, že všechno je podraz a v čemkoli se osobně angažovat nemá smysl. Občanská antivýchova v kostce. Tady se jí zjevně daří. Plný sál středoškoláků sedí a nehnutě naslouchá té kolektivní stupiditě.

24 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
2. února 2016 v 17:42  

1. "Nejhorší, co můžete udělat, je, když dáváte dospívajícím najevo, že k mocným přistupujeme vždy v předklonu, že o pravdě rozhodují ti silnější, že cokoli se dá zmanipulovat, že když je vám osmnáct, nemáte nárok na názor, protože jste jen hloupá loutka."
- Tak ma skola pripravit na zivot jaky je nebo ne?

2. Nevim sice, co bylo na nejakem videu, ale docela by mne zajimalo, jestli by vetsina ucitelu opravdu nechala pred jakoukoli vyznamnou navstevou vsemu volny prubeh... "Ptejte se na co chcete, jste skoro dospeli lide... Nejsou hloupe otazky, jen hloupe odpovedi!"
Maji vsichni ti kritici angazovanosti ahnung, kolik 16-letych treba aplikuje maruhuanu pred zahajenim vyucovani?

----

Co kdyby priste pan Fertek usporadal debatu o poslani strednich skol namisto se studenty z prazskych gymnazii treba s tema z Valtic, kteri byli pocas besedy poslani na to strihani vinohradu...

tyrjir řekl(a)...
2. února 2016 v 17:57  

Nejhorší, co mohou vzdělávací aktivisti udělat, je, když dávají učitelům najevo, že mají k jejich žvástům přistupovat v předklonu, že o pravdě a pokroku ve vzdělávání rozhodují aktivisté, že cokoli se dá zmanipulovat, že když má učitel pět deset pětadvacet čtyřicet let praxe, nemá nárok na názor jiný než aktivistický, protože je jen hloupá loutka v rukou aktivistických rozpočto a grantožroutů. :))) J. Týř

PS: Očekávám, že příště napadne pan Feřtek i Špačkovu Etiketu :)))

Miloslav Novotný řekl(a)...
2. února 2016 v 20:05  

Už zase s tím otravuju, ale u všech všudy, přece Feřtka. Dámy a pánové češtináři, kde jste kdo, prosím, pomozte, mám jen průmyslovku, ještě k tomu totalitní. Copak s žáky či studenty probíráte díla Hašekova nebo Karela Čapeka? To zdejší Feřtekování mi zní stejně příšerně, jako kdyby někdo vzpomínal na herece Zdeněka Štěpáneka nebo si zpíval písničky Voskovece a Ježeka. I Pavela Bobeka to musí budit z věčného spáneku. K samotnému výlevu toho sprostého hovada se pro tuto chvíli nevyjadřuji.

Tajný Učitel řekl(a)...
2. února 2016 v 20:45  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Tajný Učitel řekl(a)...
2. února 2016 v 20:47  

K samotnému výlevu toho sprostého hovada se pro tuto chvíli nevyjadřuji.

To jste hodně rychle urazil hodně velký kus stezky od přeslazeně pseudo-nostalgického rozjímání nad starými dobrými časy za Husáka. Inu, kdo chce s vlky žít...
Já zapomněl, je to tím, že dle zdejších diskutérů (a pokud se jim to hodí), je trefné používání vulgarizmů znakem toho skutečně vytříbeného intelektu.

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. února 2016 v 21:57  

di už do prdele, ty intelekte

poste.restante řekl(a)...
2. února 2016 v 22:06  

Myslím, že k tématu už jsem to podstatné napsal. Proto jen vypíchnu to nejpodstatnější:

Celá záležitost si už žije svým vlastním mediálním životem. Pravda není důležitá a nikoho vlastně ani nezajímá. Pana Feřteka (Feřtka) rozhodně ne.

Kdybych si měl tipnout, tak bych řekl, že to paní učitelka s přípravou opravdu přehnala.
Zbytečně. O Zemanovi je známo, že umí diskutovat z voleje a nevyhýbá se ani kontroverzním otázkám.

Těžko spekulovat, zda to bylo více způsobeno obavami o zvládnutí průběhu návštěvy, nebo snahou zavděčit se vrchnosti. Nejspíš obojí. Koneckonců součástí delegace byl i hejtman a zástupci kraje = zřizovatele.

A studenti? To si vážně pan Feřtek, nebo ostatní "rozhořčení občané" myslí, že dnešní studenti jsou tak naivní a neinformovaní, aby se nechali ovlivnit nějakou potěmkiádou? Dnes opravdu není rok 78 a oni nejsou odkázáni jen na to, co bude ve večerních zprávách a na druhá den v Rudém právu a Mladé frontě.
Já svým žákům v tomto ohledu důvěřuji mnohem víc.

Stále ale připouštím, že je možný i scénář bez pokusu o manipulaci studentů a jedná se spíše o nafouklou bublinu.
Nejlepší by bylo, kdyby nám tu odpověděl nějaký student, nebo odvážný učitel přímo z Valtic, zda docházelo u otázek k jejich předchozí cenzuře.
Všichni ostatní můžeme jen spekulovat. (Někteří tak činí účelově.)

A Česká televize?
Jedna z otázek se o ni otřela. (Dle mého částečně oprávněně.)
A tak holt Impérium vrátilo úder. :-)

Miloslav Novotný řekl(a)...
3. února 2016 v 1:03  

Á, to jste Vy, pane TU? Nedávno jste tu prohlašoval, že přítomnost Feřtka nebo Kartouse v médiích je dána prostě tím, že mají co říct. Vám nevadí, co to sprosté hovado napsalo o lidech z jedné školy do Respektu? Cit.: "Kratičké video České televize z pořadu 168 hodin je jednou z nejhorších obžalob zasmrádlých koutů českého školství, jaké bylo možné za poslední léta vidět." A když to nakonec pokrytecky vytečkovalo další svou smradlavou invektivu, cit.: "Tomu se říká šlapat v h…", tak to tím pádem sprosté hovado není? Kdyby tam byly roztleskávačky s pečlivě nazkoušeným libretem, bylo by to pro Feřtka i pro ČT Ou Kej? Jako správný Feřtkovec jste si přisadil i zamyšlením nad mou úrovní a podle Vás přeslazeně pseudo-nostalgickým rozjímáním nad starými dobrými časy za Husáka. Asi narážíte na mou vzpomínku na poloslepé děti ze Šporkova paláce, adresovanou inkluzionistům jako trochu jiný pohled na to, jak v Čechách postižené děti „vyrůstaly v ústavech“ skutečných filantropů, jako byli Klar, Jedlička, Deyl, Boromejky a další. Ten Husák jako nálepka na mne se Vám nepovedl. Když mi byl necelý rok, moji rodiče, oba učitelé, odešli hned po válce z HK učit české děti do severočeského pohraničí, kde jsem vyrostl. Na konci šedesátých až do Husáka byl táta vedoucím školského odboru KNV. Poněvadž dovolil, aby se u něho množily nějaké protiokupační letáky a při Husákových čistkách tu okupaci nenazval bratrskou pomocí, dosloužil, jak začal. Na vesnické škole. Naštěstí housle měl ještě schované. Upřímně, jsem z Vás často na rozpacích. Kartous, Feřtek a ostatní eduíni, ti jsou cizí mocí placenou pátou kolonou v likvidačním tažení proti českému školství. Děti mají ulité v elitních školách a kážou vodu školskému plebsu. U Vás se mi občas zazdálo, že jste také učitel, ale Vaše věčné jízlivosti mne z toho vždy vyvedly. Dobrou noc.

krtek řekl(a)...
3. února 2016 v 5:50  

Pane Novotný,
Feřtek podle vzoru mastek:
http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=mastek
To spojení dvou souhlásek "řt" způsobuje, že neříkáme Feřtka, ale Feřteka.
Pro TU:
Contradicto in adjecto: "k výlevu ... se nebudu vyjadřovat.
...
To jste hodně urazil ..."
Nebo nejste sám se sebou v rozporu? V tom případě která část byla k panu Feřtekovi a která k panu Novotnému?

Tajný Učitel řekl(a)...
3. února 2016 v 8:08  

Pytlík, už tam dávno jsem. Chci se učit od nejlepších. Občas, jako ta tasemnička, vykouknu na světlo boží s povzdechem a úpěním po návratu na slunečné pláže normálního života v normální zemi, pryč od situací jako ve Feřtekově nebo Lauder článku, posléze shledám, že nic nikde nikým nelze změnit a zalezu zase to teploučkého, ač ne příliš voňavého, ale bezpečného prostředí mé denní školní rutiny.

Pane Novotný, dle logiky, on řekl X tudíž je Y, lze označit také vás a jiné místní kapacity jako Y.

krtek řekl(a)...
3. února 2016 v 16:12  

A že jsem tak smělý, pane TU, kterou zemi považujete za normální? A koho považujete za nejlepší? Já rád Feynmana, Paperta, Harveye, z našich jsem měl dobré učitele didaktiky (i jinak) na matfyzu.

Miloslav Novotný řekl(a)...
3. února 2016 v 17:56  

Pane krtku, co mi vlastně sdělujete odkazem, kterým své poučení o skloňování mastku rovnou vyvracíte? Nutíte mě reagovat. Budiž, tedy bez ironie, to Vás mám oslovovat: „krteku?“ Jazykovou příručku ÚJČ znám, běžně ji používám. Kouzlem nechtěného jste nabídl přímo svůj nick jako ilustraci, že čeština si se shluky souhlásek ví rady. Jsem toho názoru, že v případě, o kterém diskutujeme, se o výjimku nejedná. Dokonce myslím, že výslovnost v těchto případech je dána tradicí nebo se odvíjí spíš od koncovky, než od shluku slabikotvorných souhlásek. Na Beneše bych nevolal: „Benši!“, ale i zde se najdou výjimky, jako učitelům dobře známý slabikář Alšův, ne Alešův atd. Právě pro ten půvab naší mateřštiny jsem poprosil o názor dámy a pány češtináře. Pro Vaše pojetí jsem žádné pravidlo nenalezl, což nevadí, poněvadž už staří latiníci věděli, že každá výjimka je v podstatě také pravidlem (překládáno: „ výjimka potvrzuje pravidlo“). Kdo chce, nemusí ono - e panu Feřtkovi vypouštět, jen bych se přimlouval za to, aby nebyl vydáván za vzor. Proč jste zvolil mastek a prohlásil ho vzorem, mi uniká. Měl jste někdy v ruce kousek mastku? Běžné použití mastku, ne masteku, to je nesmysl, je v podobě tzv. krejčovské křídy. Rozhodně to není vzor skloňování podstatných jmen. Ani těch neživotných. Je to nerost, který se proslavil jako nejměkčí člen Mohsovy stupnice tvrdosti, založené na jednoduchém principu: Kdo si rejpne do druhého, ten je tvrdší. Možná jste někdy zaslechl říkanku: „Mastek, sůl kamenná, vápenec, kazivec, …, diamant“. Ve veřejném prostoru je ten princip stupnice tvrdosti ve zkomolené podobě formou hrubých invektiv (tvrdosti korundu až diamantu) hojně používán právě oním Feřtkem v jeho námezdném tažení proti českému vzdělávacímu systému a všem, kdo brání jeho likvidaci. Mně nevadí Feřtkova neohebnost. Propagandista takový být musí, jinak by si nevydělal na slanou vodu. Jen jsem se přimlouval za to, aby byl správně skloňován.

Tajný Učitel řekl(a)...
3. února 2016 v 18:01  

krtku, za normální považuji zemi, kde vládne zdravý rozum a zdravé srdce. Jinak se ti nejlepší často skrývají v zapadlých maloměstských či vesnických školách. Nepublikují, nedostávají zlaté Ámose, nevysedávají na poradách či ve spolcích, dělají raději přípravy a opravují písemky. Většinou mají hodně čokolády i jindy než v den vysvědčení. Od nich se rád učím.

Jirka řekl(a)...
3. února 2016 v 22:09  

Já zapomněl, je to tím, že dle zdejších diskutérů (a pokud se jim to hodí), je trefné používání vulgarizmů znakem toho skutečně vytříbeného intelektu.

Zdravím zapadlé vlastence - tajné učitele. Ještě přitvrďte, poměry zdejší nelze popsat jinak než kritickým realismem. Omlouvám se, že jsem necitoval zdroj svých tvrzení o souvislosti vzdělání a vulgární mluvy. Nezlobte se, že chci věřit studii, která mi ve vaší společnosti alespoň trochu lichotí.

http://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/389153-vulgarni-jazyk-muze-byt-znamkou-bohate-slovni-zasoby.html

PS: A nepřehánějte to s tou čokoládou. Vždyť víte, že je to fuj - vnější motivace.

Eva Adamová řekl(a)...
3. února 2016 v 22:43  

"Kratičké video České televize z pořadu 168 hodin je jednou z nejhorších obžalob zasmrádlých koutů českého školství, jaké bylo možné za poslední léta vidět."

To že řekl? To ale musí být v.. .

A znovu některým připomenu:
1. Z hovna bič neupleteš, i když novináři, Feřtek a Knajbl usilovně pletou.
2. Upleteš-li, tak nezapráskáš, i když novináři, Feřtek a Knajbl se snaží práskat o sto šest.
3. Zapráskáš-li, zasviníš akorát sám sebe.

krtek řekl(a)...
4. února 2016 v 4:17  

Pane Novotný,
nejsem češtinář, ale Váš způsob skloňování jména Feřtek mi požád přijde špatný. Ve slově krtek je r slabikotvorné, tudíž netřeba dodávat samohlásku. I když takoví džaponci místo krtek používají kuruteku.
Běžné užití masteku jsem v příručce nanašel, jen mastku. Sám mi vklouzl do podvědomí.
Asi se zeptám našich češtinářů, protože mi to nějak nedá spát.

tyrjir řekl(a)...
4. února 2016 v 5:04  

To chce frťana, pane Krteku. A těm vašim češtinářům taky :)))

tyrjir řekl(a)...
4. února 2016 v 5:07  

Feřtek, že není slabikotvorný? To mu myslím křivdíte, pane Krteku :)))

tyrjir řekl(a)...
4. února 2016 v 5:26  

Slovensko se stane mastkovou velmocí, objevili tam obří ...
www.novinky.cz › Ekonomika

3. 10. 2011 - Zásoby mastku na Slovensku společnosti umožní, aby obsadila až ... Použití má i v elektrotechnice, protože špatně vede proud, vyrábějí se z ...
Proč je mastek škodlivý? - Ladybio
www.ladybio.eu/blog/91-proc-je-mastek-skodlivy-a.html


4. 9. 2015 - Mastek totiž obsahují i přírodní produkty, u kterých byste to nečekali. ... Místo mastku se dá použít jiný minerál, například slída, na které je ...Klouzek - Mastek - FIMA Brno
www.fima-brno.cz/cz/index.php/page/35.html

Mastek - IS MU
https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/pedf/js10/.../fylosilikaty_mastek.html
Ložiska mastku jsou vázána na kontaktně metasomatické pochody, kdy vzniká v ... Jemně mletý (tzv. klouzek) se používá jako plnidlo v papírenství a ...


Rozemletím "masteku" se dopracujeme ke "klouzeku"? :)))

tyrjir řekl(a)...
4. února 2016 v 5:55  

Budeme se soustřeďovat na téma diskuse nebo na věci kolem?
Soustředíme se na téma diskuse nebo na věci kolem?
Je to češtinářsky správně?
Stalo se myslím hloupým zvykem říkat "Budeme se soustředit" namísto správného "Budeme se soustřeďovat" nebo "Soustředíme se".
Co na to češtináři?
J. Týř
PS: "Budeme se ještě soustředit", na Feřtkovy sprosťárny?:)

Vladimír Stanzel řekl(a)...
4. února 2016 v 6:17  

Máte pravdu, pane Týři, soustředit se je sloveso vidu dokonavého, takže budoucí čas nemůžeme tvořit pomocným slovesem být; to naopak musíme použít u slovesa soustřeďovat se, neboť je vidu nedokonavého. S Feřtkem/Feřtekem je to možná trochu složitější - původně jde o německé příjmení Ferst/Ferstl/Ferstek. Při jeho skloňování lze -e- vypustit, protože slovo flexí počešťujeme, lze je ale ponechat, obzvlášť tam, kde by mohlo dojít k problémům s výslovností.

Příručka praví: U jmen zakončených na -ek v nepřímých pádech pohybné -e- vypouštíme (2. p. Zdeňka, Štěpánka, Machka – 5. p. Zdeňku, Štěpánku, Machku). Mluvnice připouštějí výjimku tam, kde by vypuštěním samohlásky mohla vzniknout obtížně vyslovitelná souhlásková skupina (2. p. Vepřeka i Vepřka – 5. p. Vepřeku i Vepřku). V takových případech je obvykle rozhodující rodinná tradice nositele jména. Pohybné -e- lze rovněž ponechat u jmen jiného než českého původu, případně těch, jejichž nositel je cizinec, i když původ jména může být český, resp. slovanský (Jelinek – 2. p. Jelineka – 5. p. Jelineku).

tyrjir řekl(a)...
4. února 2016 v 6:46  

Tušil jsem, že možná bude správně obojí:
Feřtkovy sprosťárny - to je tak trochu jako "Strč prst skrz krk."
Feřtekovy sprosťárny - to se asi lépe vyslovuje.
Pan Feřtek by nám asi měl říci, jak ty jeho sprosťárny pojmenovávat:)
Pane Stanzle, děkuji vám za obě vysvětlení. J. Týř

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
5. února 2016 v 7:59  

Učitelka, která se studenty chystala otázky pro Zemana, se zhroutila
http://www.novinky.cz/domaci/393874-ucitelka-ktera-se-studenty-chystala-otazky-pro-zemana-se-zhroutila.html

Nicka Pytlik řekl(a)...
5. února 2016 v 8:20  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.