Umělá inteligence je všude. Potřebujeme přísahu pro data, varuje vědkyně

úterý 19. listopadu 2019 ·

„Aby umělá inteligence mohla prospěšná společnosti, musíme vědět, jaká rizika jsou spojena se špatně navrženými systémy. To nejsou žádné teoretické sci-fi problémy budoucnosti. To jsou reálné současné problémy, jejichž důsledkem je, že jsou lidé diskriminování, je jim znemožněno pracovat, žít svobodné a zabezpečené životy. Je naší zodpovědností navrhnout systémy tak, aby bylo vždy možné rozporovat rozhodnutí a najít zdůvodnění toho, proč algoritmus rozhodl, jak rozhodl,“ říká v rozhovoru pro iDNES profesorka z Oxfordu Gina Neff.



Gina Neff (twitter.com)
Gina Neff v rozhovoru také říká: 

Je to prosté. Jakákoli technologie, kterou dnes používáme, vznikla jako výsledek ohromného množství jednotlivých rozhodnutí. Ta rozhodnutí dělali lidé. Někdy na základě nutnosti, jindy se rozhodovali na základě svého světonázoru nebo zkušenosti se světem.

Víme třeba, že současní internetoví velikáni postavili své obchodní modely na principech fungování svobody slova a svobody tisku. To jsou principy, které jsou zaručeny Ústavou USA. Ale nejsou to univerzální hodnoty, rozhodně nejsou zakotveny v zákonech každé země, kde tyto firmy působí. Ten princip nám může připadat dobrý a samozřejmý, ale je jasné, že není univerzální. Když Facebook říká, že budují otevřenou platformu pro výměnu názorů, jde to zcela proti principům některých zemí.

Potřebujeme lidi s různými zkušenostmi, z různých oborů, muže i ženy, aby pomohli tvořit a kontrolovat technologie, které pak mohou sloužit všem. Jedině tehdy, kdy jsou rozhodnutí ohledně toho, jak učit umělou inteligenci a k čemu ji používat, v rukou pestrých týmů, může AI lépe reflektovat skutečný svět.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
19. listopadu 2019 v 7:35  

Opět jeden problém, který stojí za pozornost. V ČR si toho zodpovědní všimnou za 10 let. Pokud vůbec. Dřív ministrině Válková zcenzuruje internet. Viz článek níže.

laimes řekl(a)...
19. listopadu 2019 v 8:02  

až v česku kleknou automontovny, budeme krumpáčema kopat kanál a ručně sázet brambory,takže klid, nic nám nehrozí

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.