Slavný futurolog: Brzy budeme experimentovat s věčným mládím, kapitalismus skončí

neděle 10. listopadu 2019 ·

„Největšími hybateli změny budou ženy a mladí lidé. Už se to děje na Novém Zélandu, v Dánsku, teď nejnověji v Evropské komisi. Ženy mají podle mnoha výzkumů vyšší emoční inteligenci. Rychleji se přizpůsobují novým situacím. Nejsou fixované na nějaké konkrétní území. Což jsou všechno vlastnosti, které bude lidstvo v budoucnu potřebovat,“ říká v rozhovoru pro deník Aktuálně německý futurolog Gerd Leonhard.



Gerd Leonhard (wikipedia.org)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

V čem nám technologie můžou pomoct? 

Vyřešíme problém s hladem, energiemi, vodou. Inovace jako vertikální farmaření, nové způsoby zemědělství, obnovitelné zdroje. Výroba elektřiny z jaderné fúze, ze slunce.

To zní všechno dobře. Takže naše děti čeká mnohem lepší život než nás? 

Ne nezbytně. Znamená to, že nebudou muset řešit ty problémy, které řešíme my dneska.

Co se může zvrhnout? 

Že budou technologie ovládat naše životy do té míry, že hrozí, že nám vezmou lidskou svobodu. Algoritmy nás budou najímat a propouštět, sledovat, dohlížet na nás.

Neprohloubí technologie nerovnost na planetě? Jenom ti, kteří jsou už dnes bohatí, si budou moct dovolit dělat další přelomové objevy, navíc to bude vždycky nejspíš jen jedna firma nebo země, bude mít přirozený monopol. 

 Ano, technologie obecně dělá věci efektivnější. A když je něco efektivnější, tak z toho mají víc peněz ti na vrcholu...


Celý rozhovor naleznete zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
10. listopadu 2019 v 11:59  

Hezké to názory. Možná má i pravdu. Vzpomínám na S Lema.
Jen bych připoměl panu futurologovi, aby si zaletěl do střední Afriky a tam jim udělal přednášku o růžových perspektivách lidstva.
Pokud bude země na technologické špici lidstva, pak bude užívat jejích vymožeností. Jinak se na to bude dívat jen v televizi či mobilu, pokud jej bude mít.
Všimněte si, že v Africe už dlouho pro média žádné problémy nejsou. Teď řešíme "důležité" globální ekologické problémy, jestli si domů budeme nosit vodu z obchodu v plastu či ve skle a jestli s přemnoženými hraboši na vyprahlém poli neumře chudák zajíc.

Je to úplně stejné jako když experti z Eduinu a jejich příznivci vykládají učitelům, jak by to ve škole mělo vypadat a při tom většina problémů posledních let je způsobena amatérským "zlepšováním školství".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.