Zájem o mezinárodní maturitu roste, stejně jako počet škol, které ji v Česku nabízí

neděle 10. listopadu 2019 ·

V Česku zájem o mezinárodní maturitu stále stoupá, každým rokem tak přibývá škol, kde je dvouletý program podle mezinárodní certifikace možné absolvovat. Letos už jich je u nás patnáct. Některé z těchto škol cílí primárně na zahraniční studenty a výuka v nich probíhá ve všech ročnících pouze v angličtině. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.



K nim patří například The International School of Ostrava, jediná škola v Česku, jež nabízí IB program také pro první stupeň. Mezinárodní maturitu nabízí od roku 2010, loni zde absolvovalo deset studentů. Roční školné pro maturitní program vyjde na 283 tisíc korun. V Ostravě lze IB získat také na pobočce pražského Gymnázia PORG, letos tu absolvovali první čtyři studenti. V pražské Krči na Novém PORG je výuka bilingvní, výhradně v angličtině probíhá až v závěrečných dvou ročnících. Zájemců o IB přibývá a na poslední dva roky studia sem pravidelně přechází z jiných škol několik nových studentů, v posledním roce jich bylo deset. Za program zvyšující šanci na zahraničních univerzitách se zde ročně platí 247 tisíc korun.

Na zahraničních vysokých školách, kam absolventi IB míří nejčastěji, podle údajů Eurostatu z roku 2016 (novější nejsou k dispozici) absolvovalo zhruba 3200 Čechů. Nejčastěji studují na Slovensku, ve Velké Británii nebo v Německu. Jak se počet studentů odcházejících do zahraničí vyvíjí v čase, ale dohledat nelze - školy nemají povinnost své úspěšné absolventy mířící do ciziny nikam hlásit. Přijímací řízení na zahraniční univerzity je složitější než u tuzemských škol a jeho adepti musí s přípravou začít mnohem dříve. Většina univerzit v cizině například vyžaduje jako součást přihlášky osobní esej, obdobu motivačního dopisu, či doporučující dopisy od učitelů.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
10. listopadu 2019 v 11:45  

To je budoucnost českého školství. Běžné školy mizerné a zadarmo, děti budou jen hlídat a hrát si s nimi, aby byli spokojení voliči děti i rodiče. A slušné školy budou za mastné školné pro děti smetánky případně pro pár supernadaných. Zatím se to neziskovkám daří. České školství rozbít a podpořit americký systém. Jenže Američanů je 30 krát víc než Čechů a jen 3 krát míň než Číňanů. Ale také jim už začínají problémy. Až dojde ke konfrontaci reality s propagandou...
Čeští miliardáři to podporují. Můžou si to dovolit. Domnívají se, že jich se to netýká. Z historie se nepoučili.

Tajný Učitel řekl(a)...
12. listopadu 2019 v 6:59  

Co to? Chtějí doporučení učitelů a dlouhotanskou esej?
A já myslel že na to maj ty vysoce objektivní téměř anonymní testy.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.