Školy se musí změnit, je nutné je otevřít světu

pondělí 11. listopadu 2019 ·

Příklad, jak by výuka mohla vypadat, nabízí učitel dějepisu a občanské výchovy na soukromém Gymnáziu da Vinci v Dolních Břežanech Pavel Fiala. Vloni začal učit v semináři o uměleckém provozu, kde se studenty hovořil mimo jiné o tom, jak fungují muzea a galerie. Pak se dostali k výstavě a napadlo je, že by mohli nějakou uspořádat. Nakonec z toho vznikl roční projekt. Studenti vymysleli nejen umělecká díla, ale také sami uspořádali výstavu v nově otevřené Invalidovně v pražském Karlíně. Reportáž je součástí přílohy Hospodářských novin Budoucnost vzdělání. 



„Vyzkoušeli si roli kurátorů či manažerů, poznali, jak funguje fundraising nebo crowdfunding. Zažili, jak pracuje komunita, pomáhali probudit Invalidovnu k životu. Za tu dobu si vyzkoušeli nespočet rolí. Přišly úspěchy i chvíle, kdy se nic nedařilo a museli řešit problémy. Poznali také sami sebe, nebo co to udělá, když v týmu někdo nespolupracuje,“ vyjmenovává Fiala. Podle něj je naprosto nutné otevřít školu „světu tam venku“ a nepředávat žákům učivo v šuplíkách, ale rovnou jako celou almaru.

„Neříkám, že tenhle náš projekt je přenositelný model. Potřebovali jsme hodně vstřícné vedení i kolegy učitele, bez toho by to nešlo. Upřímně, na státní škole si ho dovedu představit jen obtížně. Může ovšem fungovat jako jakási inspirace,“ dodává Fiala. Dříve ve státní škole pracoval a narážel právě na to, že sami učitelé nebyli připraveni a ochotni se učit novým věcem.

Jako výzvu pro vzdělávací systém vidí Tomáš Dombrovský ze společnosti LMC fakt, že u těchto nově pojmenovaných dovedností jde jen špatně zkoušet, zda je student zvládá, či ne. „Potýkají se s tím i zaměstnavatelé. Když má někdo něco vymyslet, těžko se hodnotí, jestli to vymyslel dobře, nebo špatně. Spousta zaměstnání dnes nemá jasně dané úkoly, které musí pracovník splnit. A ve škole je to podobné. Klasické testování na tyto dovednosti nestačí,“ upozorňuje.


Celý text naleznete v příloze Hospodářských novin Budoucnost vzdělávání

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
11. listopadu 2019 v 15:19  

Titulek je o necem jinem nez uryvek…

Projekt pekny, ale chybi mi zakladni informace - jak moc se zaci trefili do pridelene casove dotace… Pracovali v dvoutydennim bloku, a nebo kazdy tyden dve hodiny?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.