Piráti chtějí nastavit automatické zvyšování platů učitelů

neděle 3. listopadu 2019 ·

Piráti chtějí nastavit automatické zvyšování platů učitelů, podobně jako je tomu u zákonné valorizace důchodů. Příslušný návrh zákona představí do konce roku, řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Záměr podpořil i předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek vyjádřil ochotu o pirátském návrhu debatovat. Kvůli sporu o zvyšování platů vyhlásily učitelské odbory na středu stávku. Informuje ČTK.



Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Petr řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 15:34  

Ano, chápu, že by se to leckomu líbilo... na druhou stranu výdaje mandatorní povahy už teď tvoří přes 75 % výdajové části státního rozpočtu

Lenka Pokorná řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 19:45  

To by mělo snad význam v situaci, kdy by platy učitelů už dnes byly srovnatelné s platy vysokoškolských pracovníků v ostatních sférách. Jinak je to prostě hloupost.

tyrjir řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 23:52  

...výdaje mandatorní povahy už teď tvoří přes 75 % výdajové části státního rozpočtu...

Výdaje mandatorní povahy nic netvoří. Tvorba a tvoření je lidská činnost. Mandatorní výdaje nejsou ani člověk ani nějaký "stvořitel". Mají velikost přes 75 % podivně rozdělované výdajové části státního rozpočtu.

Český školský rozpočet má velikost cca 4 % z HDP. Průměr zemí EU nebo OECD je přes 5%. Abychom se tomu alespoň přiblížili, muselo by MŠMT dosáhnout zvětšení školského rozpočtu minimálně o čtvrtinu tj. o 25 % (když se máme dostat ze 4 % na 5 %, musíme přidat čtvrtinu). Například namísto 240miliardového školského rozpočtu by to měl být rozpočet 300miliardový. Pak by se i ty učitelské platy mohly přibližně rovnat průměrným mzdám ostatních VŠ kvalifikovaných profesí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.