Literární soutěž: Cena Karla Pecky – Nemohu jinak

čtvrtek 14. listopadu 2019 ·

Společnost učitelů ČJL ve spolupráci s panem Danielem Pagáčem vyhlašuje literární soutěž pro středoškoláky, inspirovanou tvorbou Karla Pecky, skvělého spisovatele, na něhož se neprávem zapomíná.



Kdo byl Karel Pecka 

Politický vězeň, spisovatel a disident. Za šíření protirežimních letáků, údajnou velezradu a pokus o překročení hranic byl v roce 1949 odsouzen k mnohaletému pobytu v pracovních táborech a uranových dolech (Kladno, Jáchymov, Příbram), kde strávil jedenáct let. Tady začal i psát, jeho zásadní romány a povídky jsou tematicky spojené právě s tímto prostředím (Motáky nezvěstnému, Horečka, Na co umírají muži) nebo řeší návrat politického vězně do života v socialistickém Československu (Štěpení, Veliký slunovrat). Bývá nazýván českým Solženicynem. Profesor Václav Černý ho považoval za jednoho z největších českých prozaiků 20. století a vyzdvihoval především mravní aspekt jeho děl. Přesto nějakým nedopatřením zmizel Karel Pecka ze seznamů maturitní četby a mnozí studenti potvrzují, že se s ním v hodinách češtiny nesetkali. Chceme to napravit.

Hrdinové Peckových knih nás neustále vracejí ke třem zásadním lidským tématům. SVOBODA - PŘÁTELSTVÍ - STATEČNOST

Milí studenti, máte dvě možnosti: 

A. Napište esej o tom, jak se jedno či všechna tři tato témata odrážejí v díle Karla Pecky, zejména v knihách Motáky nezvěstnému, Horečka, Na co umírají muži. Můžete si vybrat jednu či více otázek s tématem souvisejících, nebo si najít vlastní.

SVOBODA Proč se lidé poddávají totalitě? Proč někteří podléhají a uvěří a jiní vzdorují? Proč hrdina Motáků nezvěstnému, Vilém Svoboda, nežádá o milost? Proč je hrdina Horečky, Lukáš Ládr, svobodnější než jeho vyšetřovatel?

STATEČNOST Má v totalitním systému smysl protestovat a bojovat? Má to smysl ve chvíli, kdy svým odporem ohrozím další lidi? Co je statečnost a co nezodpovědnost? A proč hrdinové Peckových románů „nemohli jinak“?

PŘÁTELSTVÍ V jakých situacích prověřují Peckovi hrdinové své přátelství? Proč je v Peckově světě zrada přítele mnohem častěji otázkou života a smrti?

B. Napište vlastní povídku či jiný literární útvar inspirovaný těmito tématy či dílem Karla Pecky.

Práce by měla mít rozsah 10-12 tisíc znaků (3-5 stran).

Své texty posílejte do 6. 1. 2020 na mailovou adresu nemohujinak@spolucjl.cz.

Hodnotit bude porota z řad Společnosti učitelů ČJL, nejlepší práce s nimi budou vybírat i známé osobnosti, které se podílely na vydání knihy Souhvězdí Gulag.


Další informace naleznete zde

1 komentářů:

Nowak řekl(a)...
14. listopadu 2019 v 18:22  

Karel Pecka zaslouží pozornost a ůctu (nejen jako spisvatel) a tohle je možná ten nejvhodnější způsob.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.