Debata Hospodářských novin: Firmy chtějí od státu lepší školy, nemohou sehnat pracovníky

pondělí 18. listopadu 2019 ·

Podniky potřebují kvůli nastupující digitalizaci a robotizaci více kvalifikovaných zaměstnanců, kteří jsou schopni přizpůsobit se novým požadavkům, jež na ně zaměstnavatelé kladou. Tuzemské školy v tomto směru podle úspěšných domácích podnikatelů zaspaly dobu. „V českém školství bohužel není vidět žádný náznak odklonu od původního rakouskouherského modelu. V budoucnu to ale nepůjde bez toho, aby lidé byli flexibilní,“ domnívá se majitel skupiny Wikov Industry Martin Wichterle, jehož firma vyrábějící převodovky se s nedostatkem lidí, podobně jako jiné podniky, potýká již řadu let. Wichterle byl hostem debaty Hospodářských novin ke 30 letům svobodného podnikání.



S jeho pohledem souhlasí i viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar, podle nějž si lidé musí uvědomit i nezbytnost celoživotního vzdělávání. Na profese, které se průběžně objevují, školy zatím studenty připravit nemohou. „Dnes jsou na trhu práce zaměstnání, která dříve vůbec neexistovala. Třeba trenér umělé inteligence,“ říká Špicar.

Nereformované školství je však jen jednou z příčin, proč firmám chybí lidé. Už několik let po sobě se zvyšuje počet pracovníků ve veřejném sektoru. Za posledních pět let jejich počet stoupl téměř o třicet tisíc... „Zásadní je změnit celé řízení státu. Musíme se zamyslet, jestli jsou lidé zaměstnaní efektivně a jestli nepracují na něčem, co nám ve výsledku komplikuje život,“ míní zakladatelka největšího českého prodejce koupelen, společnosti Siko, Jaroslava Valová.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
18. listopadu 2019 v 7:30  

A co udělali páni podnikatelé pro české školství v minulých letech? Tleskali úsporným opatřením ve školství a teď se diví. Navíc nemají o školství pojem.Nemají schopné absolventy, protože se ve školách neučí ale jen tzv. motivuje a neúspěšně. Pokud budou oni motivovat své zaměstnance výší platu, tak se i flexibilita najde. Pokud pracující je na tom stejně a někdy i hůř než nepracující, pak se není čemu divit.

laimes řekl(a)...
18. listopadu 2019 v 11:38  

musejí se chovat tržně

Lenka Pokorná řekl(a)...
18. listopadu 2019 v 13:08  

Nedostatek pracovníků nesouvisí jen se školstvím. Do důchodu odcházejí ročníky o síle 150 až 170 tisíc a na pracovní trh nastupují ročníky o síle kolem 90 tisíc. To přece musí být někde znát.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.