Analytik školství: Čeští učitelé si loni mírně polepšili, jejich platy jsou ale stále nejnižší v EU

čtvrtek 7. listopadu 2019 ·

Učitelé ve středu stávkovali. Tvrdí, že nejsou dostatečně ohodnoceni. Ministr školství Robert Plaga (ANO) oponuje, že k protestu není důvod, protože jsou na tom čím dál lépe. Z mezinárodního srovnání vyplývá, že ačkoliv se situace pedagogů v uplynulých letech mírně zlepšila, jejich platy stále patří v rámci ekonomicky nejvyspělejších zemí světa dlouhodobě k nejnižším. „Zásadně jsme se z posledního místa srovnání se zeměmi OECD a Evropské unie neposunuli,” řekl serveru iROZHLAS.cz Daniel Münich, ředitel think-tanku IDEA.



Daniel Münich (cerge-ei.cz)
Analýza srovnává průměrné platy učitelů na druhém stupni veřejných základních škol s průměrnými platy vysokoškolsky vzdělaných pracovníků. Podle studie Platy českých učitelů: nová naděje kterou Münich publikoval pod záštitou Národohospodářského ústavu CERGE-EI letos v srpnu, byl v minulých letech tento poměr za Česko 61 procent.

Průměr zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) přitom dosahoval 91 procent, u 22 zemí Evropské unie, z nichž byla data k dispozici, to pak bylo dokonce 93 procent. Češi tak zastávali vůbec nejhorší pozici ze všech srovnávaných zemí.

Data ministerstva práce a sociálních věcí ukazují, že v prvním pololetí letošního roku byl medián hrubé mzdy 37 509 korun, tedy o 2500 korun víc. V této částce nejsou zahrnuty například vánoční odměny či třinácté platy, pokud škola tyto odměny vyplácí. Pedagogové si tedy sice v posledním roce polepšili, v mezinárodním srovnání však podle Münicha zůstávají na posledním místě. Mírné zlepšení je navíc podle něj především důsledkem celkového růstu platů, způsobeného příznivou ekonomickou situací.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
7. listopadu 2019 v 19:55  

To slyšíme už asi po padesáté!!

BP řekl(a)...
7. listopadu 2019 v 20:43  

My to slyšíme a zároveň vidíme. Ale pan ministr to nechce slyšet ani vidět! On stále věří svým vlastním bludům, ve kterých žije, a neustále nás a hlavně veřejnost přesvědčuje, že to my jsme slepí, když ty jím deklarované částky na svých výplatních lístcích opravdu, ale opravdu! nenacházíme.

BP řekl(a)...
7. listopadu 2019 v 20:46  

Prosím toho, kdo letos dostává plat nad 40 000,- Kč a je řadový kantor, aby se tu ozval, že existuje. A hlavně není před smrtí, ale v nejlepších letech, a tento plat bere za základní úvazek, ne za přesčasy.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.