Se šikanou si neví rady nejen polovina dětí, ale ani třetina učitelů

pondělí 7. října 2019 ·

Více než polovina českých dětí se podle průzkumu na více než 150 školách s šikanou buď sama setkala nebo alespoň ví o někom, kdo šikanovaný byl. Patnáct procent dětí říká, že se staly obětí šikany. Zvládnout ji je práce pro odborníka, třetina učitelů ale neví o nikom, kdo by si s ní poradil. Současnou situaci zjišťovala společnost Scio v průzkumu, který probíhal na 153 školách. Informuje iDNES.



Když se šikana nezachytí na počátku, děti, které jsou u toho, přijmou agresorova pravidla za svá. Že jejich spolužák dostane ránu do břicha, už je pak nepřekvapí a vlastně ani nepobouří, z násilí se stává běžná věc...

Ovšem celá třetina ze zhruba 3,5 tisíce učitelů oslovených v rámci průzkumu Scio na své škole neví o člověku, který by si se šikanou dokázal poradit. A více než polovina žáků na druhém stupni neví, na koho by se měli obrátit, pokud by potřebovali nebo chtěli pomoci. Zjednodušeně řečeno: jsou školy, které vědí, co dělat, a jsou školy, které před šikanou strkají hlavu do písku.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
7. října 2019 v 12:40  

Jsou školy, kteté si myslí, že vědí co se šikanou dělat!

Řešit šikanu není nic jednoduchého. Která škola na to má personální vybavení?
Kolik skutečných odborníků je k dispozici?
Běžný učitel nemá šanci něco řešit. Může to poslat dál a to je asi všechno. Větší šance je, že neuváženou snahou situaci ještě zhorší.

Petr Portwyn řekl(a)...
7. října 2019 v 14:49  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr Portwyn řekl(a)...
7. října 2019 v 14:54  

...třetina učitelů ale neví o nikom, kdo by si s ní poradil...

Jo takhle. A policie je fakt nenapadla? Jasně, nevím, jak byla položená otázka.

S počínající "normální" šikanou (pošklebky atd.) jsem si zatím vždycky poradil. Jenže jsem nikdy nenarazil na skutečně tvrdou šikanu, kde se šikanovaný bojí o tom ceknout a hlavně která se odehrává převážně mimo školu.
Na zvládnutí mimoškolní šikany (např. na sociálních sítích) škola nemá prostředky a vlastně ani právo zasahovat.
Policie ovšem může.
Taky by měl OSPOD, ale ten je k ničemu

rváčkazvesela řekl(a)...
7. října 2019 v 15:16  

...z násilí se stává běžná věc...no a ve světě je to jinak? To jsme nějaká zkumavka nebo co?
A co to je to řešení šikany? To si troufáme mít gebír na to, že po vyřešení už bude stoprocentní klid? Že zúčastněné lusknutím prstů převychováme? To dělají SVpéčka a trvá jim to tři měsíce a mají tam dost dvrdý režim a fůru odborníků k ruce.
Učitel by měl dělat vše pro prevenci! Tam je jeho místo. Pokud už šikanu objevíme, předala bych to policii.
Role rodičů se též vůbec nezmiňuje: pokud vychovávají dítě tak, že se bojí kde čeho a že má ve škole právo na ochranu i proti průvanu a od učitele(spolužáci tam jako nejsou...?) tak je to průšvih.
Byla jsem přímým svědkem řešení těžké šikany, práce ředitele (bez ohledu na to že to má těžký - on jen on zodpovídá za to jak dlouho na škole šikana je a že se třeba nenašla dřív) byla naprosto neefektivní. Výsledkem byly jen restrikce.
A vzpomeňte na Třebeším. Půl roku před odhalením zrůdného chování žáků a následného úmrtí učitelky tu byla inspekce a seznala, že je zde klima v pořádku.
Stát od nás chce při řešení šikany vysoce profesionální práci bez jakýchkoliv časových, prostorových a personálních (tam ano ale je to bída) )dotací pro tuto činnost. Skutečné aktuální a efektivní podpory, aby taky pohledal...zažila jsme to. Mohu ale nesmím být konkrétní.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.