Socha Nejedlého zůstává. Jako „zneklidňující osten“, schválili zastupitelé

pondělí 7. října 2019 ·

Socha komunisty Zdeňka Nejedlého v Litomyšli před základní školou zůstane. Tamní zastupitelé v září schválili prohlášení, kterým vysvětlují proč. Po roce 1989 socha litomyšlského rodáka, literárního historika, ale i zarytého komunisty Zdeňka Nejedlého zůstala před tamní školou stát i díky tomu, že město k ní přidalo vysvětlující text. Podle něho Nejedlý rozmnožil i poškodil kulturu českou, přinesl poctu i úhonu rodnému městu… Jenže ne všichni soudí, že to je dobré řešení. Před dvěma roky na krk sochy Zdeňka Nejedlého někdo pověsil přes noc oprátku. Reportáž přináší iDNES.



 Nejedlý byl sice autor mnoha pozoruhodných monografií, propagátor řady osobností obyvatelům Litomyšle obzvlášť blízkých - Smetany, Jiráska i Němcové, ale zároveň i nekritický obdivovatel SSSR, Stalina, servilní schvalovatel vražd a ministr školství v nejsmutnější éře československé totality.

Zastupitelé nakonec v září zvolili řešení, které současný stav nezmění. Schválili k tabulce doplňující text. „Vysvětlili jsme vysvětlující cedulku,“ říká s nadsázkou starosta Litomyšle Daniel Brýdl (Generace 89) s tím, že šlo o reakci na loňskou úspěšnou výstavu o Nejedlém u příležitosti 140 let od jeho narození.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
7. října 2019 v 8:19  

jediný český politik,který byl zván na čaj k soudruhu stalinovi,kde spolu besedovali o církevní pravoslavné hudbě a soudruh stalin,když byl v dobrém rozmaru,mu předzpěvoval se seminárního žaltáře,takový president beneš se se stalinem setkal pouze jednou a to při podpisu smlouvy (kontakt udržovali prostřednictvím kurýra jistého píky),a nešťastný gottwald ,ten se setkal se stalinem pouze jako doprovod dimitrova,když si je stalin pozval,aby jim oznámil,že rušá internacionálu,od té doby z něj měl kléma třes,hlavně poté,co se stal presidentem,neboť jím měl po benešovi být právě nejedlý

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.