Průzkum: Většina Čechů je proti povinné maturitě z matematiky i proti inkluzi

čtvrtek 24. října 2019 ·

Zhruba tři pětiny dotázaných jsou proti povinné maturitě z matematiky (58 %) a začleňování dětí se speciálními potřebami do běžných základních škol (63 %). Pro společnou maturitu pro všechny střední školy je necelá polovina (45 %) dotázaných (46 % je proti), zastánců centrálního hodnocení maturit jsou více než dvě pětiny (40 %), přičemž proti je 45 %. Postoj obyvatel České republiky k placení školného na veřejných vysokých školách je dlouhodobě negativní (více než dvě třetiny jsou proti) a v čase téměř neměnný. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.




V zářijovém šetření CVVM SOÚ AV ČR položilo baterii otázek1 zkoumající postoje občanů České republiky k opatřením zavedeným novelou zákona o českém školství. Podobná baterie otázek byla položena poprvé v roce 2016, kdy se jednalo o právě zaváděná opatření. V roce 2017 byla baterie rozšířena o položky zjišťující názor na inkluzi dětí se speciálními potřebami do běžných škol a názor na povinný poslední rok předškolní výchovy. Už poněkolikáté se výzkum dotazoval na názory občanů na společné státní maturity a na placení školného na veřejných vysokých školách.

Podíl souhlasných odpovědí nad nesouhlasnými odpověďmi převažoval u většiny zkoumaných opatření zavedených novelou zákona o českém školství (viz graf 1). Nejvíce (73 %) respondentů je pro to, aby byl povinný poslední rok předškolního vzdělávání (20 % je proti). Přibližně dvě třetiny respondentů jsou pro garantované místo v mateřských školkách pro každé dítě starší dvou let (68 %), pro bezplatné předškolní vzdělávání od 2 let jsou více než tři pětiny (62 %). Více než polovina dotázaných se vyslovila pro zákaz propouštění učitelů na tzv. letní prázdniny (54 %) a pro jednotné přijímací testy na maturitní obory (53 %).

Shodný či velmi podobný podíl souhlasných a nesouhlasných odpovědí jsme zjistili u názoru na možnost individuálního (domácího) vzdělávání na úrovni základní školy (44 % pro ku 44 % proti). U dalších položek již převažuje odmítavé stanovisko. V případě centrálního hodnocení maturitních testů jde o pětiprocentní rozdíl (40 % je pro a 45 % je proti). Výraznější podíl negativních odpovědí převážil u otázky na povinnou maturitu z matematiky, kterou odmítá 58 % dotázaných (zastánců je 33 %) a u otázky na začleňování dětí se speciálními potřebami do běžných základních škol (63 % je proti, 29 % je pro).

Rotovaná faktorová analýza ukázala, že v dané baterii otázek existují čtyři vzájemně nezávislé dimenze, které vyčerpají 66 % společné variance. První dimenze zahrnuje položky spojené s maturitou plus jednotné přijímací testy na maturitní obory, druhá zahrnuje položky týkající se předškolní výchovy (mateřské školy), třetí pak domácí vzdělávání a začleňování dětí se speciálními potřebami do běžných ZŠ, poslední samostatnou dimenzí tvoří zákaz propouštění učitelů po dobu prázdnin.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.