Jaroslav Mašek: O učitelích často nemluvíme jako o celebritách, přestože si to nejednou zaslouží

čtvrtek 3. října 2019 ·

Mluvíme-li o digitálních stopách učitelů, nemusí to být vždy jen ty, které vytvoří sami učitelé. Mohou to být i stopy, které o nich vytvoří jiní, například jejich žáci nebo kolegové. A kde jinde o učitelích takovou digitální stopu vytvořit než právě na Wikipedii?



Na konci minulého dílu našeho seriálu o digitálních stopách učitelů jsem zmínil, že měřítkem profesní kvality učitele by mohla být kvalita jeho profilu na LinkedInu. Vedle profesní kvality však záleží také na osobnosti daného učitele. A právě Wikipedie by mohla být měřítkem těchto osobnostních kvalit.

Jinak řečeno, je-li učitel opravdovou vzdělávací celebritou, vlivem a dopadem sahající za hranice své školy, města, regionu, či dokonce státu, pak o něm má existovat encyklopedické heslo na Wikipedii, stejně jako existuje o významných osobnostech z jiných profesí. Čím větší osobností je, tím větší encyklopedickou významnost článek o něm má.

O učitelích často nemluvíme jako o celebritách, přestože si to nejednou zaslouží. Wikipedie i v tomto může pomoci. Může ukázat na učitele, kteří celebritami jsou, a inspirovat další, aby se jimi stali také.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
3. října 2019 v 16:40  

Hm, tak já jdu do sebe a budu po výuce - tak kolem 14. hodiny a po opravě sešitů (růčo, protože nic jiného ještě v didgi věku vymyšleno nebylo)- tedy tak po 16. hodině pracovat na své digistopě na nějakém knedlíku. Odhaduji, že mi nezbude čas na jídlo, hygienu a kulturu. Ta kultura mi nevadí, mám ji trochu nakumulovanou svým vzděláním si troufám říci, ale nerada bych dětem druhý den zapáchala.
To myslíte váženě pane knedlíku? Vždyť na to ten chudák učitel nemá podmínky, aby ho znali všichni v našem vesmíru. Přičtěte si negativní reputaci vnímanou v termínech "školomestký", "mentoruješ", "poučuješ". To vše má negativní konotaci a tu nepřemůže ani zlatý ámos ani knedlík.
Ještě příhodu k dobru: hledala jsme jednou práci, poslala životopis známému úředníkovi NUOV a odpověď mě porazila: "Na to, že hledáte práci ve školství tam máte moc pěknou fotografii."
Dobrá úča je k tomu všemu ještě škaredá. To je jisté.

rváčkazvesela řekl(a)...
3. října 2019 v 17:24  

A nebo si pane Mašku myslíte, že si o nás učitelích tak intenzivně děti povídají(na těch instakilogramech, joutroubách a twistrech) a že se tedy máme šanci stát jejich celebritami?! To se tedy probuďte!

Petr Portwyn řekl(a)...
3. října 2019 v 18:00  

Aby mohlo být na Wikipedii heslo, je zde podmínka tzv. encyklopedické významnosti: o dotyčném musí referovat dva nezávislé netriviální zdroje.
Což reálně mnoho učitelů nesplňuje, nejsou-li to nějaké novinářské ikony.
Popravdě sám se cítím wikipedistou, nikoli kandidátem na vlastní heslo :-)

BP řekl(a)...
5. října 2019 v 14:59  

A vy si myslíte, že učitelé touží po tom stát se "selebritami"?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.