Matematika v počasí, hudbě, farmacii a jinde se představí na ČVUT a na dalších sedmi univerzitách

čtvrtek 3. října 2019 ·

Matematika nachází své uplatnění v mnoha oborech, například při vývoji nových léků, kybernetické bezpečnosti, marketingu nebo v algoritmech počítačových her. Zcela konkrétní příklady z praxe představují populární přednášky ze série Matematické problémy nematematiků. Během let, kdy ji společně připravuje Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze (FJFI) a Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy (MFF), získaly velkou oblibu nejen mezi studenty, ale i mezi širší veřejností.




Také proto budou letos přednášky živě přenášené do poslucháren osmi dalších fakult sedmi univerzit po celé České republice. Série začíná 9. října přednáškou Radmily Brožkové, vedoucí oddělení numerických předpovědí počasí v Českém hydrometeorologickém ústavu, nazvanou Oblačno, slunečno, místy matematično, aneb jak se počítá počasí. Během semestru bude o středečních večerech následovat dalších pět přednášek.

Přednášky Matematické problémy nematematiků (zimní semestr 2019/20) 

9. 10. Oblačno, slunečno, místy matematično, aneb jak se počítá počasí (ČHMÚ) Radmila Brožková o numerických předpovědích počasí

23. 10. Fulltextové vyhledávání na Seznam.cz (Seznam) Vladimír Kadlec o tom, jak funguje český vyhledávač

6. 11. Jak se neutopit v moři online reklamy (DataSentics) Jakub Štěch o strojovém učení pro marketingové účely

20. 11. Kvantový počítač: pátý jezdec apokalypsy? (Raiffeisenbank) Kryptolog Tomáš Rosa o počítačové bezpečnosti a jejích slabinách

4. 12. Od atomů a molekul k očním kapkám (Ústav fyzik. chemie J. H. AV ČR) Lukasz Cwiklik o (matematickém) modelování ve farmacii

18. 12. Matematická teorie hudby Petr Koronthály a nevšední hudební přednáška s matematickou příchutí


Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.