Index rovnosti žen a mužů: ČR skončila z 28 zemí EU na 21. místě

středa 16. října 2019 ·

Česko je v zajištění rovných příležitostí a podmínek pro ženy a muže pod průměrem EU. V žebříčku 28 členských států skončilo na 21. místě. Proti roku 2005 neudělalo téměř žádný pokrok a propadlo se o čtyři příčky. Nejslabší je ČR v podílu žen na rozhodování. Ztrácí body také kvůli segregaci na trhu práce a ve vzdělávání. Získává je naopak za zaměstnanost. Ukázal to Index rovnosti žen a mužů, který dnes zveřejnil Evropský institut pro genderovou rovnost (EIGE).



Informuje ČTK.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

PP řekl(a)...
16. října 2019 v 7:08  

Evropský institut pro genderovou rovnost je jen jeden z mnoha novodobých VÚMLů.

tyrjir řekl(a)...
16. října 2019 v 10:00  

SERIÓNÍ GENDER NENÍ UČENÍ O ROVNOSTI NÝBRŽ O DOBRÉM SOUŽITÍ MUŽŮ A ŽEN

Domnívám se že základní pohnutky a cíl seriózní tzv. genderové teorie (genderu) není špatný a mohl by být i přijatelnější pro více lidí, kdyby se gender svými metodami a prostředky nestával jakousi genderovou ideologií (genderismem) opomíjejícím přirozené odlišnosti věcí.

Pokud při interpretaci a prosazování tzv. genderové rovnosti (proč ne o DOBRÉM tj. ohleduplném a rovnoprávném soužití - o oboustranně přijatelné a funkční koexistence dvou sice odlišných ale nerozlučných a přirozeně se doplňujících se věcí°?), které faktickou rovností nikdy nebude, opomeneme, že nejde o rovnost absolutní a mocensky vynutitelnou, dochází k nesrovnalostem, které jsou mnohdy důvodně a mnohdy i nedůvodně označovány za genderovou ideologii, genderismus, genderblbismus apod.

J.Týř

°
Principy koexistence dvou sice odlišných ale nerozlučných a přirozeně se doplňujících věcí jsou známy už tisíciletí - viz například

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jin_a_jang

Ten princip je vyjádřen grafickým znakem, symbolem vyjadřujícím základní obecné znaky koexistence dvou přirozeně odlišných avšak nerozlučně spojených věcí:

- Jin a jang se nevylučují, doplňují se.

- Všechno má svůj opak – ne však absolutní. Žádná věc totiž není čistě jin nebo čistě jang.
Jin a jang jsou na sobě závislé.

- Jedno nemůže existovat bez druhého. Jin a jang se navzájem podporují.

- Jin a jang jsou obvykle ve stavu rovnováhy. Pokud jeden naroste, druhý ustoupí. Někdy může dojít k nerovnováze (přebytek jin, přebytek jang, nedostatek jin, nedostatek jang). Přebytek jin způsobí nedostatek jang a naopak.

- Malé tečky opačné barvy ve dvou částech toho symbolu znamenají stopy a vliv jedné síly v druhé. Převládání jedné síly má za důsledek na vzbuzení opačné síly.

rváčkazvesela řekl(a)...
16. října 2019 v 15:24  

Hezký, ale co s tím, když kam se podívám vidím většinou rozvedené mámy s dítětem(dětmi) a podruhé ženaté muže , kteří si odbyli treningové manželství a s tou druhou jsou už "zralejší"....Je ale fakt, že se pomalu zvyšuje podíl otců na tř. schůzkách ...velmi pomalu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.